Hlavní obsah

Udávejte Východoevropany, vyzval Nizozemce populista Wilders

Haag

Velvyslanci Česka, Slovenska a dalších států v úterý protestovali v Haagu proti nedávné výzvě nizozemské parlamentní krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV), aby Nizozemci udávali "nepravosti" páchané lidmi ze střední a východní Evropy. Stranu PVV vede známý radikál a kritik islámu Geert Wilders.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Nizozemský extremistický poslanec Geert Wilders

Článek

"Vadí vám nepravosti ze strany zemí střední a východní Evropy? Nebo jste ztratili vaše zaměstnání kvůli nějakému Polákovi, Bulharovi, Rumunovi či jinému státnímu příslušníkovi ze zemí střední a východní Evropy? Vyslechneme vás," uvedla podle AFP strana PVV na serveru, který otevřela minulý týden. Slíbila, že stížnosti předá vládě k projednání.

"Zaměřit se na skupiny lidí žijící v Nizozemsku je jasně diskriminační a ponižující cíl. Vyzýváme nizozemskou společnost a její politické představitele, aby se distancovali od této politováníhodné iniciativy," uvedli ambasadoři v otevřeném dopisu. Kromě ČR a Slovenska se k němu připojily Polsko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko a Litva.

Na Brusel kašle

Nizozemské politické strany podle AFP vyzvaly premiéra Marka Rutteho, aby se k iniciativě krajní pravice vyjádřil, ale šéf kabinetu je nevyslyšel. Jedná se podle něj o server jedné politické strany, nikoli vlády. "Nebudeme se k tomu vyjadřovat," řekl v pondělí premiér.

Strana PVV zajišťuje pravicovému menšinovému kabinetu většinu hlasů v parlamentu, kde má tato silně euroskeptická a nacionalistická formace 24 ze 150 poslaneckých křesel.

Nový server PVV odsoudila Evropská komise. "Kašlu na Brusel," reagoval Wilders. "Máme již 32 000 oznámení," tvrdil den po spuštění serveru.

Reklama

Výběr článků

Načítám