Hlavní obsah

Čtrnáctiletý chlapec se chystá dobýt severní pól

Novinky, rei
Kirov

Dobýt severní pól se chystá teprve 14letý hoch z ruského Kirova. Jak napsala agentura RIA Novosti, chlapec je členem expedice mladých lidí, kteří na lyžích za polární kruh vyrazí na jaře.

Foto: Profimedia.cz

Expedice mladých lidí k severnímu pólu vyrazí na jaře.

Článek

Alexandr Petrov se tak může stát nejmladším člověkem, který kdy stanul na severním pólu. Není ale jasné, zda chce žádat o zapsání do Guinessovy knihy rekordů, upozornila ruská agentura. Guinessův výbor by ale zřejmě zápis odmítl. Nedávno odmítl zaznamenat prvenství 16leté Nizozemky Laury Dekkerové, jež se stala nejmladším člověkem, který sám obeplul zeměkouli. Výbor nechce podporovat riskantní podniky mladých lidí. [celá zpráva]

Výpravu pořádá středisko sportů v Kirově. Na expedici se chystá skupina mladíků a slečen ve věku 16 až 18 let. Řediteli sportoviště zavolal Petrovův otec a požádal, zda by se jeho syn nemohl připojit a splnit si tak svůj sen. „Přestože podmínkou bylo, aby účastníci byli starší šestnácti let, rozhodli jsme se chlapce podpořit,“ prohlásil ředitel Igor Obuchov.

Expedice plánovaná na jaro je v pořadí pátou svého druhu, které pořádá polárník Dmitrij Šparo a jeho nadace. Loňská expedice mladých lidí trvala sedm dní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám