Hlavní obsah

Banda ruských výrostků zavraždila až 27 lidí

– Moskva

Skupina mladistvých z města Balašicha u Moskvy má podle vyšetřovatelů na svědomí až 27 lidských životů. Podle listu Kommersant banda 14letých až 16letých výrostků mezi lety 2010 a 2011 "zavalila dva městské parky mrtvolami". List o vyšetřování informoval v úterý.

Foto: Profimedia.cz

Policisté ve městě Balašicha u Moskvy

Článek

Události mají počátek v dětské školce "Sinička", kde se po večerech scházeli místní mladíci, z nichž dva potomci místních gangsterů, kuchařský učeň a žák osmé třídy, vytvořili bandu. Právě za školkou začíná městský park a lesopark, přes které přicházejí do města cestující z vlakového nádraží.

Oběti z jejich řad banda přepadala po školním vyučování a před domácí "večerkou". Všichni chlapci totiž pocházeli z "problematických" rodin a jako takové je vedla v patrnosti komise pro nezletilce, a tak si nemohli dovolit absence ve škole či pozdní příchody domů, aby nevzbudili nežádoucí pozornost.

Foto: Profimedia.cz

Policisté ve městě Balašicha u Moskvy

Výrostci si obvykle vybrali osamělého, solidněji působícího cestujícího, požádali ho například o cigaretu, a pak jej nečekaně uhodili do hlavy. Pokud oběť spadla, ukopali ji k smrti, anebo ji ubodali noži a okradli.

Banda žádné autority neuznávala - troufla si i na čtyřicátníka, který podle policejních záznamů patřil ke známému zločineckému gangu a většinu života strávil za mřížemi. Mladíkům, žadonícím o drobné, nabídl padesátirublovou bankovku, ale nevykoupil se: pobodané tělo se našlo ve sněhu, pár set metrů od budovy soudu.

Oběť si musela vykopat hrob

Mladíci se podle vyšetřovatelů posléze nadchli pro nacionalistickou ideologii, možná pod vlivem nového člena, fotbalového fanouška, či překupníka, který odebíral mobilní telefony, hodinky a šperky ukradené obětem, anebo pod vlivem extrémistických webů.

Foto: Profimedia.cz

Policisté ve městě Balašicha u Moskvy

Každopádně si banda za oběti začala vybírat přistěhovalce z Kavkazu a Střední Asie, přepadení si po vzoru skinheadů nahrávala na mobilní telefony a zveřejňovala na internetu, včetně záznamu, jak si oběť nejprve musela v parku vykopat vlastní hrob.

Tou dobou místní a oblastní úřady již pátraly po pachatelích, protože v parcích už celý podzim a začátek zimy nalézaly mrtvoly. Policejní správa při pátrání po pachatelích zmobilizovala i bývalé policisty a právě kombinovaná hlídka odhalila první pachatele, kteří následně udali i další členy bandy.

Šestice mladíků byla zatím obviněna ze spáchání šesti vražd, jakkoli vyšetřovatelé jim přičítají všech 27 mrtvol nalezených v parku. To ale má dokázat další vyšetřování. Obvinění však vědí, že jim jako nezletilcům hrozí nejvýše deset let vězení. "Je mi to jedno, jaký trest dostanu, hlavně, že v mém životě byli minus čtyři chačové (Kavkazané)," napsal ve vazbě jeden z obviněných v zachyceném motáku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám