Hlavní obsah

Bilance řeckého nočního běsnění: 45 vypálených domů a 170 zraněných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Nejméně 45 budov včetně jednoho z nejstarších kin v řecké metropoli se ocitlo v plamenech poté, co zákonodárci v Aténách v neděli v noci přijali nové rozpočtové škrty. Na 150 obchodů a kaváren bylo poškozeno či vyrabováno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti zapalovali budovy v centru AténVideo: Reuters

 
Článek

V ulicích města byl ještě v pondělí cítit slzný plyn, který proti demonstrujícím v neděli nasadila policie, upozornila agentura Reuters.  Při nepokojích, které zasáhly i další řecká města, bylo zraněno přes 170 lidí.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Nepořádek na ulici v Aténách

Policie zatkla přes sedm desítek osob. V pěti případech také musely pořádkové síly doprovázet zasahující hasiče, protože jim demonstranti bránili v přístupu k požáru.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Hasiči v Aténách likvidují jeden z požárů.

Podle dopisovatele BBC násilnosti vyslaly do Bruselu jasný vzkaz: se zavedením nových opatření do praxe nepočítejte. „Spousta Řeků si zoufá. Jsou proti dalším škrtům, ale také se obávají neznámého – bankrotu a vyřazení z eurozóny,“ uvedla stanice.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Popsaná fasáda centrální banky v Aténách

Foto: ČTK/AP

Pobočka jedné z bank v plamenech

Řekové mají letos ve státním rozpočtu nově uspořit dalších 325 miliónů eur (8,2 miliardy korun). Nepopulárními úsporami chce řecká vláda zabránit státnímu bankrotu a zajistit úvěr, jenž má obnášet 130 miliard eur (3,2 biliónu korun). Soukromí investoři jsou navíc ochotni Řecku odpustit 100 miliard eur z jeho dluhu.

Nové škrty byly podmínkou pro získání nové půjčky od EU, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. O půjčce budou ve středu jednat ministři financí eurozóny.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Demonstranti házeli zápalné lahve

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Kolem náměstí Syntagma v Aténách hořely budovy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám