Hlavní obsah

Řekové hlasují o škrtech, v ulicích hoří domy

Řečtí zákonodárci mají dnes v noci hlasovat o nepopulárním balíku úsporných opatření, kterými chce vláda předlužené země zajistit druhý záchranný úvěr ze zahraničí a zabránit státnímu bankrotu. Očekává se, že jej schválí. Proti úsporám v Aténách přitom vpodvečer podle agentury AFP demonstrovalo na 80 000 lidí, část z nich se střetla s policií.

Foto: Panayiotis Tzamaros, Reuters

Hořící kino v centru Atén při protestech proti škrtům

Článek

Střety podle agentury AP propukly okolo 18:00 místního času (17:00 středoevropského času), když asi stovka protestujících začala před parlamentem vyjadřovat svůj odpor pomocí kamenů a zápalných lahví. Policie proti nim zasáhla slzným plynem a ohlušujícími granáty.

Později se násilnosti rozšířily po centru Atén, kde bylo zapáleno nejméně pět budov. Podle agentury Reuters bylo zraněno 14 demonstrantů, kteří museli být převezeni do nemocnice. Dalších nejméně 50 lidí bylo ošetřeno na místě kvůli problémům s dýcháním způsobeným slzným plynem. Zraněno bylo také nejméně osm policistů.

Foto: ČTK/AP

Nepokoje v centru Atén kvůli jednání parlamentu o škrtech

AFP uvedla, že zhruba 20 000 lidí demonstrovalo v neděli v Soluni.

Německo vyzvalo Atény, aby radikálně změnily přístup k řešení dluhové krize, pokud si přejí zůstat v eurozóně. "Řecké sliby pro nás již nejsou dostatečné," řekl v rozhovoru pro nedělní vydání listu Welt am Sonntag německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Podle něj ukazují průzkumy veřejného mínění, že většina Němců je ochotná Řecku pomoci, je ale nutné, aby to nebyla "bezedná díra".

Foto: ČTK/AP

Nepokoje v centru Atén kvůli jednání parlamentu o škrtech

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám