Hlavní obsah

Řecký premiér varoval před zamítnutím škrtů

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecký premiér Lukas Papadimos před nedělním hlasováním o úsporách varoval, že pokud nebude plán přijat, země nedostane další půjčku. Země pak bude čelit skutečné krizi, kdy se propadnou se životní standardy a nebudou peníze na mzdy.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Nový řecký premiér Lucas Papadimos

Článek

V televizi řekl Papadimos, že se Řecko právě nadechuje, aby se odpoutalo od dna. Podle premiéra se rozhodne o budoucnosti země a umožní zůstat u eura: „Sociální dopady tohoto programu jsou omezení ve srovnání s ekonomickou a sociální katastrofou, která by přišla, kdybychom škrty nepřijali.“

Podle něj by byly znehodnoceny úspory, vláda by nemohla platit mzdy a dovážet ropu ani zdravotnické potřeby a strojírenství by se rozpadlo.

Hlasování ale bude probíhat v mimořádně napjaté atmosféře. Odbory vyhlásily 48hodinovou stávku a v centru Atén manifestují tisíce lidí. Demonstranti se ale chovají klidněji než v pátek, kdy se střetli s policí.

Některé strany budou hlasovat proti škrtům, postavila se proti nim i jedna ze stran vládní koalice, malá nacionalistická pravicová strana Lidové ortodoxní výzvy (LAOS) kabinet opustilo. [celá zpráva]

Kromě vládní pravice ale přijetí škrtů podporují i opoziční socialisté. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám