Hlavní obsah

Maďarsko vysílá na Dunaj ledoborec, řeka poprvé po čtvrtstoletí zamrzla

Novinky,

Největší ledoborec v maďarské flotile Széchenyi v sobotu vyplul z Budapešti na jih. Má za úkol rozbíjet kry na Dunaji. Řeka je pro plavbu od pátku uzavřena. Na východě Bulharska poprvé po dvaceti letech zcela zamrzla. Evropu sevřely nejtužší mrazy za několik desetiletí a vyžádaly si 550 obětí na životech.

BEZ KOMENTÁŘE: Ledoborec na Dunaji

 
Článek

Dunaj poprvé po dvaceti letech zcela zamrzl na východě Bulharska u Silitry. Naposled tomu bylo na přelomu let 1984 a 1985. Na zbytku území Bulharska  pokrývá hladinu Dunaje led na 40 až 90 procentech hladiny. „Očekáváme, že úplné zamrznutí se bude během dne ze Silistry dál šířit.“

Situace je o to komplikovanější, že Bulharsko nemá ledoborce.

Plavba se zastavila na skoro celém Dunaji. Částečně zamrzl i v Srbsku.

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Zamrzající Dunaj u rumunského města Giurgiu

"V únoru obvykle chladné počasí netrvá dlouho, ale teď jsem překvapen. Neviděl jsem tolik ledu na Dunaji od roku 1985, kdy byla řeka zcela zamrzlá až k Budafoku (jižní předměstí Budapešti)," vzpomínal podle ČTK kapitán ledoborce Széchenyi Dezsö Kovács a dodal: "A předtím byla nejstudenější zima 1968-69."

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Ledoborec na Dunaji u rumunského města Giurgiu

Ledoborec se v Budapešti, kde je řeka zatím splavná, objevil poprvé po 27 letech. "V Budapešti zatím nebezpečí nehrozí, ale plujeme na jih země, kde se nahromadilo hodně ledu," řekl ředitel technického dozoru István Land. Széchenyi má jet do přístavu Baja, 188 kilometrů jižně od Budapešti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zamrzlý Dunaj v RumunskuVideo: Reuters

Nejkritičtější část je nyní podle Langa na jihu Maďarska, kde Dunaj tvoří hranici mezi Srbskem a Chorvatskem. "Dvě lodi vyjedou z přístavu Baja lámat led v této oblasti, během několika hodin by měly dorazit do Vukovaru," řekl Land.

Foto: ČTK/AP

Zamrzající Dunaj u rumunského města Giurgiu

Situaci na Balkáně v sobotu zkomplikovaly další přívaly sněhu, které vyvolaly chaos v dopravě. V černohorské Podgorici napadlo půl metru sněhu a v nedalekém Kolasinu spadla lavina na trať a uvěznila na ní vlak.

Foto: Janos Kovacs, Reuters

Vytahování hummeru, který zapadl do Balatonu

Přes pět set obětí mrazů

Mráz na Balkáně také zabíjí. V Rumunskou stoupl počet obětí kruté zimy na 57 a 20 000 lidí na severu země je stále odříznuto od světa. V Bulharsku počet mrtvých překročil dvě desítky, v Srbsku vyšplhal na 19 osob, v Bosně je mrtvých 11, čtyři lidé zemřeli v Černé Hoře, tři v Chorvatsku, dva v Makedonii a jeden v Albánii, uvádí agentura AFP.

Nejhorší je stále situace na Ukrajině, kde zemřelo 135 lidí. Polsko hlásí 82 oběti, Rusko pak 46 a Litva 24. [celá zpráva]

Foto: Ivan Milutinovic, Reuters

Lodě uvězněné v ledu na Dunaji v Bělehradu

Postiženy jsou však i země, které nejsou na tuhou zimu zvyklé, V Itálii opět sněžilo, míst se čeká až třicet centimetrů sněhu. Opět byly odloženy fotbalové zápasy série A – tentokrát mezi Boloní a Turínem a Parmou a Florencií.

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Ledoborec na Dunaji u rumunského města Giurgiu

Ve Francii je 12 obětí zimy a v Německu uvěznil led na zamrzlé Neckaře 42 lodí.

V Británii naměřili v Cheshamu - 17,8 stupně. Je to méně než v Moskvě, kde bylo -16.

Reklama

Výběr článků

Načítám