Hlavní obsah

Slováci opět vyšli do ulic kvůli korupční kauze Gorila

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V pátek se v Bratislavě konal v pořadí třetí protest Gorila namířený proti korupci v politice. „Gorily za mříže,“ skandovalo několik stovek lidí na Náměstí Slovenského národního povstání.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slováci vyšli do ulic protestovat proti Gorile

Článek

Organizátoři zařadili mezi své požadavky nově také odchod předsedy Nejvyššího soudu Štefana Harabina z funkce, protože dosud nevysvětlil své údajné kontakty na albánskou drogovou mafii. „Požadujeme rovněž okamžité jmenování generálního prokurátora,“ uvedla jedna z organizátorek protestu Alena Krempaská. Parlament zvolil do funkce generálního prokurátora Jozefa Čentéše, ale prezident Ivan Gašparovič ho dosud nejmenoval. 

Protestující nadále požadují změnu volebního systému, snížení hranice pro platnost referenda, zrušení trestněprávní imunity poslanců a důsledné vyšetření podezření vyplývajících ze spisu Gorila. Údajný spis tajné služby odhaluje kontakty politiků a finanční skupiny Penta v letech 2005 a 2006.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Slováci vyšli do ulic protestovat proti Gorile

V závěru shromáždění zazněla česká i slovenská hymna. Protest na Náměstí SNP probíhal v klidu, bez výtržností. Minulý týden se radikální skupiny dostaly do konfliktu s policií, která použila proti nim vodní dělo a slzný plyn. [celá zpráva]

Slováky přišlo podpořit také české hnutí Národní rada. „Pod vlivem toho, co se děje na Slovensku se i u nás začínají lidé probouzet. Politici to přehnali a kradou naprosto bezostyšně. 15. března proto chceme na shromáždění na Václavském náměstí vyzvat českou vládu a prezidenta republiky k demisi,“ řekl Novinkám Slávek Popelka.

Razie u exšéfa kontrarozvědky

Slovenská policie vykonala ve čtvrtek razii v domě bývalého šéfa kontrarozvědky Slovenské informační služby Ľubomíra Arpáše. Policie nikoho nezatkla, ale zadržela Arpašův osobní počítač. Podle policie bylo důvodem zásahu podezření z přechovávání dětské pornografie. Slovenská média upozornila, že Arpáš se v minulosti údajně pokusil obchodovat se spisem Gorila. Policie důrazně odmítla, že by razie souvisela s případem Gorila. Arpášův právník však naznačil, že razie byla součástí pokusu o diskreditaci jeho klienta.

Po ukončení oficiální části shromáždění se asi stovka radikálů přesunula před nedaleký Prezidentský palác. Policie se rozestavila kolem paláce, ale k vážnějším střetům nedošlo. 

Reklama

Související témata:

Související články

Na Slovensku před volbami vyšetřují Gorilu

Speciální tým slovenské generální prokuratury se bude zabývat případem dokumentu tajné služby s názvem Gorila, který unikl do médií. Gorila poukazuje na...

Výběr článků

Načítám