Hlavní obsah

Řecká vláda se hroutí, nacionalisté opouštějí koalici

Atény
Aktualizováno

Vládu zadluženého Řecka v pátek opustili čtyři členové nejmenšího koaličního partnera, nacionalistické pravicové strany Lidové ortodoxní výzvy (LAOS). Kabinet premiéra Lukase Papadimose bude pravděpodobně ještě během pátku přebudován.

Foto: ČTK/AP

Protesty před sídlem řecké centrální banky v Aténách

Článek

Demisi podali čtyři zástupci krajně pravicové Lidové ortodoxní výzvy (LAOS), jejíž předseda oznámil, že nepodpoří novou sérii úsporných opatření požadovaných Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem výměnou za další balík půjček ve výši 130 miliard eur (asi 3,2 biliónu korun).

Šéf krajně pravicové Jorgos Karatzaferis ale prohlásil, že reformní program nepodpoří, a dokonce řekl, že šéf mise MMF v Řecku Poul Thomsen by měl být prohlášen za nežádoucí osobu.

Kabinet rovněž opustila socialistická státní ministryně zahraničí, a to den poté, co stejný krok učinil její stranický kolega ve stejné funkci na ministerstvu práce.

Strana má v třísetčlenném parlamentu 15 poslanců.

I tak ale je velká šance, že škrty v nedělním hlasování v parlamentu projdou, reformy podporuje na 250 poslanců. V rámci škrtů se má propustit 15 000 státních zaměstnanců, změnit zákoník práce, snížit o dvacet procent minimální mzda na 600 eur a jednat o odpisu dluhu u bank.

"Nemůžeme nechat Řecko zbankrotovat," prohlásil premiér Lukas Papadimos. "Naší prioritou je za jakoukoli cenu schválit nový ekonomický program a pokročit v dohodě o nové půjčce," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám