Hlavní obsah

Putin zřejmě svoji stranu po volbách rozporcuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Hlavní kremelská strana Jednotné Rusko plánuje reformu, jejíž součástí může být změna názvu strany, ale dokonce i její rozpuštění. Napsal to v pátek moskevský list Izvestija s odvoláním na hodnověrné zdroje uvnitř strany. "Název Jednotné Rusko je každopádně mrtvý," uvedl list.

Foto: Alexei Nikolsky, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin

Článek

Jednotné Rusko v čele s premiérem Vladimirem Putinem je páteří nynějšího ruského politického systému a ještě donedávna mělo ve Státní dumě (dolní komoře parlamentu) ústavní většinu. Po loňských prosincových volbách ji sice ztratilo, nicméně nadpoloviční počet křesel stále kontroluje. Pokles prestiže a popularity prý ale partajní stratégy přivedl na myšlenku zásadních změn.

Po prezidentských volbách, které se uskuteční počátkem března, chce údajně strana přinejmenším změnit jméno, které se prý už okoukalo. Ve hře je několik variant, od umírněných až po radikální. Jednotné Rusko prý kromě změny názvu může vyměnit i několik osob ve svém vedení.

"Musíme vyhodnotit omyly, vypracovat srozumitelnou ideologii a vybrat vůdce," řekla ruskému listu expertka Jednotného Ruska Olga Kryštanovská. Situace, kdy stranu zřetelně nevede Putin, prezident Dmitrij Medvěděv ani bývalý šéf Státní dumy Boris Gryzlov, se musí změnit, dodala. Aktuální je podle stranických zdrojů varianta rozdělení monolitního poslaneckého sboru na tři frakce - pravicovou liberální, levicovou sociální a národně orientovanou "vlasteneckou".

Izvestija připouští i třetí variantu vývoje, která se ještě nedávno jevila jako fantasmagorická - je to faktická likvidace strany a vybudování nových politických hnutí na jejích troskách. I tyto nové strany by mohly mít charakter liberální, socialistický či "vlastenecký".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám