Hlavní obsah

Věděl jsem, že je konec, přiznal kapitán havarované lodi

– Řím
Novinky, rei

Francesco Schettino, kapitán havarované výletní lodi Costa Concordia u břehu toskánského ostrova Giglia, přiznal, že nehodu způsobila jeho chyba. Jakmile loď narazila na útes, který protrhl její trup, věděl, že je konec. Informovala o tom ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán havarované lodi Francesco Schettino

Článek

„Udělal jsem něco neuváženého, ale Bůh by mi to odpustil, kdybych nestočil kormidlo na pravobok. To si pamatuji. A mohu vám to říct s veškerou vážností, protože jakožto inteligentní člověk a velitel musím převzít odpovědnost za to, že jsem chyboval v úsudku,“ prohlásil Schettino.

Šéf Costa Cruises navštívil ostrov GiglioVideo: Novinky/Reuters

Při nehodě 290 metrů dlouhé lodi o výtlaku 114 500 tun zemřelo zřejmě 32 osob, 17 těl záchranáři našli, 15 osob je stále pohřešovaných. Plavidlo vyrobené teprve před šesti lety za 590 miliónů dolarů (více než 11 miliard) je zpola potopené a má být rozebráno.

Foto: Max Rossi , Reuters

Havarovaná loď Costa Concordia

Úřady i majitelé lodi z nehody viní výhradně kapitána, který se vychýlil z kursu a přiblížil se ostrovu nebezpečně blízko. Schettino byl terčem kritiky také proto, že o havárii informoval úřady neúplně a se zpožděním a navzdory předpisům opustil loď ještě v průběhu evakuace 4200 lidí na palubě. Tvrdí, že spadl do záchranného člunu. Přiznává ale, že byl nehodou zdrcen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rozhovor s kapitánem potopené lodi Francescem SchettinemVideo: Reuters

„Všichni na sobě měli záchranné vesty, ale já jsem se o záchrannou vestu nezajímal. Můj život byl v té chvíli zničen, byl to můj konec,“ prohlásil.

Foto: Novinky

Kolegové ho brání

Jednapadesátiletý Schettino se po mořích plavil 30 let. Kormidloval ropné tankery i zaoceánské parníky. Plavil se do Tuniska, Brazílie či Patagonie.

„Byl vždycky nad průměrem. Když s ním mluvíte, vidíte, že je o stupeň nebo dva nad ostatními. Tak tomu bylo kdysi a je tomu tak i dnes,“ řekl agentuře Reuters Giuseppe Ruggiero, který si se Schettinem na konci 80. let dělal kapitánskou licenci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ztroskotaná Costa ConcordiaVideo: Reuters

„Společnost Costa Cruises nepřijímá prvního člověka, který se namane, aby řídil její loď,“ hájí Schettinovy schopnosti vysloužilý kapitán a prezident jejich profesního sdružení Michele Miccio.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám