Hlavní obsah

Prvního slovenského teroristu odsoudili k osmi letům vězení

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vystudovaný farmaceut Stefan Čamaj (35) byl prvním Slovákem v historii, který byl obviněn z terorismu. Plánování útoků na kostely mu nakonec nedokázali a dostal osm let za přechovávání drog a výbušnin.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Čamaje policie zatkla v roce 2009, kdy v garáži u domu jeho rodičů našla drogy, náboje a výbušniny. V garáži byly rovněž chemikálie, z nichž se dalo vyrobit dalších 1500 gramů trhaviny. Policie ho obvinila z přechovávání drog a nedovoleného ozbrojování. Ve vazbě však Čamaj uvedl, že plánoval útoky na kostely, protože se mu nelíbí, že církve ovládají lidi.

Tehdejší policejní prezident Ján Packa na mimořádné tiskové konferenci oznámil první případ terorismu na Slovensku. Později však bývalý lékárník svou výpověď o plánování útoků na kostely odvolal a tvrdil, že chtěl pouze vyvolat celospolečenskou diskusi o měkkých drogách. Prokuratura vzápětí stáhla obvinění z terorismu.

Čamaj měl vlastní laboratoř na výrobu pervitinu, který distribuoval v Košickém a Prešovském kraji. Nějaký čas pracoval v lékárně, kde nelegálně získával efedrin, který je základní látkou pro výrobu pervitinu. Z lékárny byl vzápětí propuštěn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám