Hlavní obsah

K vězněné Tymošenkové v pondělí pustí německé a kanadské lékaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské úřady očekávají, že tým zahraničních lékařů vyšetří vězněnou Juliji Tymošenkovou příští pondělí. Oznámilo to v oficiálním prohlášení ukrajinské ministerstvo zahraničí. Tymošenková si v charkovské ženské věznici odbývá sedmiletý trest vězení za údajné zneužití pravomocí a stěžuje si na sílící zdravotní potíže. Ošetření ukrajinských lékařů odmítá.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

Podle prohlášení ukrajinského ministerstva ve středu v Kyjevě zástupci ministerstva zdravotnictví jednali s velvyslanci Německa a Kanady, z jejichž zemí mají lékaři na Ukrajinu dorazit. Kyjev při této příležitosti "znovu potvrdil ochotu přizvat (k vyšetření Tymošenkové) zahraniční odborníky tak, aby se do práce mohli pustit co nejdřív".

Podle prohlášení ukrajinského ministerstva zahraničí jsou už pro pondělní lékařské vyšetření Tymošenkové vyřízeny veškeré formality v případě německých lékařů, na kanadské doklady se ještě čeká. Nebyl rovněž předložen seznam lékařského vybavení, které by mělo být na Ukrajinu dopraveno.

Dcera Tymošenkové Jevhenija ve čtvrtek na tiskové konferenci v Kyjevě obvinila ukrajinskou vězeňskou službu, že vystavuje její matku "hrozivému trýznění" a odpírá jí utišující prostředky. Tymošenková si dlouhodobě stěžuje na bolesti bederní páteře, bez cizí pomoci údajně není schopna chůze.

Mohla by být převezena do civilního zařízení

Podle české europoslankyně a bývalé ministryně zahraničí Zuzany Roithové, která se na organizování lékařské pomoci Tymošenkové podílí, by vězněná expremiérka mohla po vyšetření být přemístěna na odbornou kliniku v Kyjevě. Převoz je podle Roithové jedním z požadavků, na kterých trvá sama Tymošenková i její rodina.

Jednou z překážek případného převozu Tymošenkové do nemocnice mimo vězení byla dosud skutečnost, že expremiérka je kromě výkonu svého sedmiletého trestu navíc ještě ve vyšetřovací vazbě. Spolu s takzvanou plynovou kauzou, za kterou byla pravomocně odsouzena, je totiž stíhána pro podezření z několika dalších trestných činů, které podle ukrajinské justice musejí být stíhány vazebně.

Ukrajinská kontrarozvědka, která je v těchto kauzách žalobcem, ve čtvrtek ale překvapivě oznámila, že na dalším vazebním stíhání Tymošenkové netrvá. "Vzhledem k tomu, že Tymošenková je stejně ve vězení, je požadavek vazby zbytečný," uvedla v prohlášení tajná služba SBU. Její prohlášení posílilo spekulace, že vězněná vůdkyně opozice bude moci být přepravena do civilního zdravotnického zařízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám