Hlavní obsah

Rozřezání a odvoz havarované lodi potrvá Italům téměř rok

Řím

Vrak havarované výletní lodi Costa Concordia u italského ostrova Giglio bude odstraněn nejdříve za tři čtvrtě roku. Ve středu to oznámil šéf agentury civilní ochrany Franco Gabrielli.

Odklízení ztroskotané Costa Concordie potrvá skoro rokVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Původní odhady o sedmi a deseti měsících, sedm na rozebrání lodi na kusy a deset pro její odklizení, jsou jen orientační,“ upozornil Gabrielli s tím, že firma, která loď vlastní, se zavázala vrak z útesu odstranit. „Byl to náš požadavek a hlavně požadavek obyvatel Giglia,“ dodal Gabrielli.

Poznamenal, že jeho hlavní starostí je rychlé a bezpečné přečerpání 2 300 tun paliva z lodních nádrží, aby nenastala ekologická katastrofa. Záchranné operace ztěžuje špatné počasí a přečerpávání bylo už nespočetněkrát odloženo. Ve čtvrtek by podle plánu měli záchranáři pokračovat v navrtávání nádrží.

Foto: Max Rossi , Reuters

Havarovaná loď Costa Concordia

Costa Concordia nadále leží na útesu necelých sto metrů od břehů Giglia. Nehodu z poloviny ledna nepřežilo 33 lidí, těla 15 z nich nebyla nalezena a záchranáři po nich přestali pátrat. Podle posledních odhadů loď od nárazu na skálu a zatopení vodou sjela po útesu o více než půl metru a v případě dalšího pohybu hrozí její sesun přes převis a úplné potopení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skleněná střecha na Costa Concordii se začíná rozpadatVideo: Reuters

Reklama

Související články

Vrak ztroskotané Concordie je plný pokladů

Ztroskotaná loď Costa Concordia je podle agentury AP podobně jako Titanic plná cenných věcí, které v ní zanechali lidé snažící se po ztroskotání zachránit si...

Výběr článků

Načítám