Hlavní obsah

Popravíte mě? ptal se policistů Breivik bezprostředně po masakru

Pachatel loňského masakru v Oslu na ostrově Utoya Anders Behring Breivik se bezprostředně po střelbě policistů ptal, zda bude za svůj čin popraven. Napsaly to v úterý britské listy Daily Mail a Daily Telegraph, které také otiskly fotografie uvolněného Breivika jen chvíli po masakru.

Foto: Christopher Olssan, Reuters

Anders Behring Breivik u soudu v Oslu

Článek

„Dnes jsem se stal největší zrůdou po (norském fašistickém politikovi Vidkunovi) Quislingovi, to je v pohodě,“ prohlásil podle deníků Breivik bezprostředně po zatčení. „Budu popraven za to, co jsem udělal?“ zeptal se ještě.

Z fotografií je patrné, že Breivik byl po činu uvolněný, údajně si jen stěžoval, že má žízeň. Na sobě měl stále černou policejní uniformu a zablácené boty. Policii se ještě snažil zmást tvrzením, že je součástí dvou teroristických buněk, které chystají další útoky.

Dvaatřicetiletý Breivik 22. července loňského roku zabil 77 převážně mladých lidí. Nejprve odpálil bombu nastraženou v autě před sídlem vlády v Oslu, načež se autem vydal na Utoyu, kde rozpoutal střelbu do účastníků setkání sociálnědemokratické mládeže.

Breivik spáchal největší masakr v Norsku v mírových časech. Sám se považuje za hrdinu vystupujícího proti islamizaci a zrádcům. Za svůj čin chce vyznamenání, jak prohlásil tento týden u soudu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Breivik poprvé souhlasil s natáčením během soudního přelíčeníVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám