Hlavní obsah

Politická strana se rozpadla kvůli požadavku jít na detektor lži

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Měsíc před parlamentními volbami na Slovensku došlo k hromadnému odchodu lidí z kandidátky strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti. Důvodem byla výzva předsedy strany Igora Matoviče, aby šli hromadně na detektor lži. Poté kandidátku opustilo 24 lidí.

Foto: Obyčajní ľudia

Předseda strany Obyčejní lidé Igor Matovič

Článek

„Naše kandidátka se nerozpadá, ale očisťuje se,“ reagoval na to Matovič.

Kandidátku opustili její lídr Martin Mojžiš, dvojka herec Štefan Bučko, bývalý novinář Eugen Korda, poslanec Peter Zajac, exministr vnitra Vladimír Palko i bývalý předseda parlamentu František Mikloško.

"Je to pro nás minulost, která mě od této chvíle nezajímá,“ reagoval Mikloško na své angažmá ve straně.

Palko upozornil, že vyšetření na polygrafu se používá v případě lidí podezřelých ze závažné trestné činnosti a není ani stoprocentně spolehlivé. „Je to debilní nápad. Nejsme cvičené opice,“ reagoval Palko na výzvu.

Matovič tvrdí, že společně s ním měli jít na detektor lži pouze Zajac a Palko. „Měli jsme odpovědět na otázku, zda jsme někdy vzali úplatek. Jinak nedokážeme lidem, že to s čistotou politiky myslíme vážně,“ dodal Matovič.

Politolog Michal Horský upozornil, že Matovič se pokouší nadbíhat náladám ulice. Na nedávných protestech požadovali lidé výměnu politiků pohybujících se v politice 22 let a objevil se i požadavek, aby politici šli na detektor lži.

Strana Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti měla podle průzkumů veřejného mínění reálnou šanci uspět v březnových předčasných volbách. Její preference se pravidelně pohybovaly nad pětiprocentní hranicí potřebnou pro vstup do parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám