Hlavní obsah

Nástroje despotického velitele Terezína se budou dražit v Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská aukční síň Villa Hall Auctions bude dražit sadu chirurgických nástrojů, která patřila veliteli terezínského koncentračního tábora Antonu Burgerovi. Ten sestavoval transportní listiny vězňů a více než 10 000 vězňů poslal do Osvětimi. Sám je dokonce zabíjel.

Foto: ČTK/AP

Dražený kufřík s nástroji

Článek

Dřevěné pouzdro s nástroji dala do prodeje vdova po židovském muži, jehož rodiče přežili holokaust.

Hodnota artefaktu, který se bude dražit v sobotu, je odhadována na 4000 liber (120 000 korun). Pouzdro se jménem Antona Burgera obsahuje skalpely, pilky a další nástroje s jeho monogramem.

Foto: Profimedia.cz

Nástroje Antona Burgera

Burger byl šéfem tábora v Terezíně mezi červencem 1943 a únorem 1944. Burger zakryl zvěrstva, která se v Terezíně odehrávala, a během návštěvy výboru Mezinárodního červeného kříže tábor využil jako propagandistický nástroj. Sám přitom proslul sadistickým zacházením, sestavoval transportní listiny, usmrcoval vězně a do Osvětimi poslal 10 067 Židů.

Odsoudili ho k smrti, přesto žil až do roku 1992

Burger byl v Litvínově po válce odsouzen k smrti, ovšem v nepřítomnosti. Byl internován v táboře v Salzburku, kde se na jeho činnost přišlo až v roce 1947. Z tábora uprchl a žil pod falešnými jmény. Zemřel v roce 1992 v Německu, kde nakonec strávil zbytek života.

Zástupkyně aukční síně na jihozápadě Anglie Grace Clokeová uvedla, že o původu pouzdra s nástroji se mnoho neví. Není jasné, zda je někdo získal po válce přímo z Terezína, nebo se pohybovalo na černém trhu. Není ani jasné, proč Burger pouzdro měl, nebyl vzděláním lékař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám