Hlavní obsah

Český pervitin zaplavuje Bavorsko

– Norimberk

Česká droga pervitin zaplavuje region Horní Franky na severovýchodě Bavorska. Na tržištích českých příhraničních obcí není podle norimberského regionálního deníku AZ problém si ji opatřit. Vyhledávají ji i mladí Bavoři, mezi nimiž přibývá drogově závislých. Důležitým odbytištěm drogy se stává i největší město bavorského příhraničního regionu Norimberk.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dramatický vývoj se dá snadno vyčíst ze statistiky celního úřadu v Řezně. V roce 2009 bylo dopadeno 21 pašeráků drog se 135 gramy pervitinu propašovaného přes česko-německou hranici. Loni to bylo už 400 překupníků a množství zabavené drogy se začalo počítat na kilogramy. Jen v příhraničním městě Hof byla vyšetřovací vazba uvalena na 250 dealerů.

Významný díl české drogy však končí v Norimberku. "Jsme první velké město za hranicí, a tudíž automaticky magnetem pro obchod s drogami. Známe proto i problém jménem crystal," říká Robert Schmitt z norimberského policejního ředitelství.

Boj policie

Skutečností, že Horní Franky se staly součástí hlavní tranzitní trasy pro tuto drogu, se už zabývají i politici. "Počet dopadených dramaticky stoupl," říká státní tajemník na německém ministerstvu financí Hartmut Koschyk. Tuto okolnost uvedl tento křesťanskodemokratický politik jako důkaz, že spolupráce mezi německými a českými celníky skvěle funguje.

Poslankyně za sociální demokracii (SPD) z příhraničního Schwandorfu Marianne Schiederová, jejíž volební okrsek je protkán pašeráckými stezkami, to vidí jinak. České úřady podle ní "proti překupníkům nepostupují dostatečně rozhodně".

Droga z tržišť

Když se droga z českých laboratoří poprvé objevila v polovině 90. let, nehrála ještě v jejím šíření žádnou roli vietnamská tržiště. I to se v posledních letech zásadně změnilo. Poté, co čeští celníci masivně zasáhli proti pašování cigaret, vietnamským přistěhovalcům se zhroutil obchod s cigaretami. Přešli tak na obchodování s pervitinem, poznamenal list AZ. Pervitin se na vietnamských tržištích neprodává za více než 30 eur (zhruba 750 korun) za gram. Na druhé straně hranice se cena může snadno vyšplhat na 100 a více eur.

Vyšetřovatelé, kteří trh s drogami v blízkosti hranice dobře znají, hovoří o mafiánských strukturách, které se rozvinuly v poslední době. Překupníky motivuje hlavně vysoký zisk, který ilegální obchod s drogou přináší.

Pervitin používali i vojáci Třetí říše

Pervitin neboli metamfetamin patří ke stimulačním drogám, které povzbuzují aktivitu. V Německu se mu říká crystal nebo crystal speed, protože v anglofonním prostředí se běžně povzbuzující syntetické drogy označují jako speed, i když se pro krystaly drogy občas používá i označení ice (přel. led, neboť jsou bílé).

Německé označení je trochu paradoxní, protože pervitin byl německý obchodní název této drogy, která se vyráběla v Třetí říši průmyslově od roku 1937 a využívali ji jak vojáci Wehrmachtu, tak zejména piloti Luftwaffe, protože droga je udržovala dlouho čilé a zaháněla únavu. Někteří piloti si ale stěžovali, že při delším používání měli persekuční bludy.

Pervitin lze poměrně snadno vyrobit a české laboratoře jsou dnes tak dobře vybavené, že dokážou tuto látku vyrobit na téměř 100procentním stupni čistoty. To činí hrůznou drogu ještě nebezpečnější, uzavírá AZ. Pervitin se vyrábí z efedrinu, nebo z léků, které obsahují efedrin či pseudoefedrin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám