Hlavní obsah

Královna Alžběta II. slaví 60 let na trůnu, jmenovala už 12 premiérů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská královna Alžběta II. v pondělí slaví 60. výročí od nástupu na trůn. Při té příležitosti Britům a Společenství národů Commonwealth slíbila další oddanou službu.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II.

Článek

„Děkuji za úžasnou podporu a povzbuzení dodávané po celá ta léta mně a princi Philipovi. Jsme hluboce pohnuti tolika laskavými vzkazy k diamantovému výročí. Doufám, že v tento obzvláštní rok, kdy se nově zavazuji vám sloužit, si uvědomíme sílu pospolitosti, rodiny, přátelství a dobrého sousedství,“ prohlásila královna.

Foto: Arthur Edwards, Reuters

Královna Alžběta II. na fotografii z pátku

Kulaté výročí její korunovace připomene množství akcí po celé zemi. Vyvrcholí v červnu. V pondělí se na královninu počest nad Londýnem rozezní dvojice slavnostních salv. Organizátoři v Hyde Parku a Toweru očekávají navzdory mrazivému počasí hojnou diváckou účast.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Královna s manželem odjíždějí z obřadu.

Alžběta byla prohlášena za královnu 6. února 1952. Původně jí přitom vůbec nebylo souzeno usednout na trůn. Po smrti jejího dědečka Jiřího V. se v lednu 1936 stal panovníkem její strýc Eduard a všichni si mysleli, že si najde manželku a bude mít děti. Eduard ale ještě tentýž rok kvůli snaze oženit se s dvakrát rozvedenou Američankou nečekaně abdikoval. Na trůn tak usedl Alžbětin otec Jiří VI. Z Alžběty se stala nástupnice trůnu.

Královna během vládnutí viděla odcházet 11 britských premiérů, současný předseda vlády David Cameron je dvanáctým, jehož vítala v úřadu.

Foto: Profimedia.cz

Budoucí Alžběta II. si v roce 1930 užívala ještě dětská léta

Foto: Stefan Wermuth , Reuters

Královna Alžběta II. při přehlídce čestné stráže

Foto: Toby Melville, Reuters

Barack Obama a královna Alžběta II. poslouchají americkou hymnu.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. na návštěvě na Seychelách roku 1972

Reklama

Výběr článků

Načítám