Hlavní obsah

Polská ministryně dala svému kadeřníkovi vysoký vládní post

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská ministryně sportu a turistiky Joanna Muchová (35) jmenovala svého kadeřníka vysokým státním úředníkem. Marek Wieczorek, současně majitel kadeřnictví v Lublinu, odkud ministryně pochází, nyní zodpovídá za polská střediska vrcholového sportu v Zakopaném, Gdaňsku a dalších městech.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polská ministryně sportu Joanna Muchová

Článek

„S řízením sportovních středisek nemám žádné zkušenosti,“ přiznal týdeníku Wprost Wieczorek, který spolupracoval s volebním štábem Muchové před loňským parlamentními volbami. Dodal však, že je dlouholetým dobrým známým ministryně, a na funkci si tak troufá.

„Poláci se budou ještě dlouho smát tomu personálnímu rozhodnutí, které naprosto zpochybňuje důvěryhodnost Muchové,“ komentovala případ v televizi TVN24 Júlia Piterová, její stranická kolegyně z vládní Občanské platformy.

„Zásady obsazování řídících funkcí ve státní správě prostřednictvím konkurzů jsou neměnné a nelze je přehlížet, jako v tomto případě,“ dodala.

„Dosazování známých na lukrativní posty ve státní administrativě se netýká jen ministerstva sportu, ale jde o celopolskou nemoc,“ shrnul Jan Jackowski, senátor za opoziční Právo a spravedlnost.

„Za chyby je však třeba nést odpovědnost, takže premiér Donald Tusk by měl z tohoto skandálu neodkladně vyvodit důsledky,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám