Hlavní obsah

V Evropě umrzlo už 300 lidí

Na evropském kontinentu kvůli silným mrazům zemřelo podle odhadů už 300 lidí. Počet obětí roste hlavně na východě Evropy. V západní části zase komplikuje život sníh, objevil se i na místech, kde už léta nesněžilo, například v Itálii. Kvůli sněžení zrušilo londýnské letiště Heathrow stovky leteckých spojů, včetně některých s Prahou. Podobné počasí má podle meteorologů trvat i v následujících dnech.

Foto: ČTK/AP

Muž prohlíží zamrzlé auto u Ženevského jezera

Článek

V Česku za poslední týden, kdy panovaly nejsilnější mrazy, mělo počasí na svědomí zhruba sedmnáct úmrtí.

Největší počet mrtvých je mezi bezdomovci a také mezi lidmi, kteří si přitápějí kamny. Pět lidí v Maďarsku se otrávilo oxidem uhelnatým, další zemřeli po explozích kotlů.

V Polsku zemřelo na podchlazení za posledních deset dní 53 lidí, za posledních 24 hodin přibylo osm lidí. Většinou se jedná o bezdomovce, kteří byli často opilí a dostatečně se nechránili před mrazem dosahujícím až minus 22 stupňů Celsia.

Nízké teploty až minus 33 stupňů zabíjí nejvíce lidí na Ukrajině, kde bilance s devíti oběťmi v noci na neděli dosáhla 131 za devět posledních dnů. I zde se jedná hlavně o bezdomovce, pro které přitom úřady připravily více než 3000 vyhřívaných stanů a v Kyjevě otevřely na noc stanice metra. Dalších asi 1800 lidí bylo hospitalizováno pro omrzliny či prochladnutí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Polsku panují rekordní mrazy, až -35 stupňůVideo: Reuters

V Litvě policie podle agentury AFP oznámila tři další oběti, čímž se bilance zvýšila na 15 mrtvých za posledních 10 dní. V Bulharsku mráz zabil 15 lidí, převážně chudých vesničanů. Šest nových obětí dnes oznámilo Rumunsko, kde tak již v posledních dnech zemřelo 34 osob.

V Maďarsku zemřelo za mrazivého počasí již pět lidí. Tři z toho za posledních 24 hodin; při topení se udusili oxidem uhelnatým. Záchranka přijímá o 20 procent více volání kvůli otravám, než je běžný průměr. Mnoho lidí bylo hospitalizováno kvůli omrzlinám.

Na Balkáně jsou lidé odříznuti od světa

Vlna chladu, která zachvátila také Balkán, připravila o život už 16 lidí. Tři nová úmrtí byla zaznamenána v Srbsku a dvě v Bosně. V Srbsku byl v 37 obcích vyhlášen výjimečný stav a 70.000 lidí zůstalo izolováno v obcích odříznutých od světa haldami sněhu. Jejich zásobování obstarává nyní armáda a policie.

Foto: Radu Sigheti, Reuters

Lidé zakryli sazenice rostlin v rumunském městě Constanta. Chrání je před mrazem

Tisíce lidí jsou také izolovány v odlehlých obcích v Bosně a Chorvatsku. V Sarajevu dál metrová vrstva sněhu paralyzuje dopravu. S pomocí sněhových pluhů a buldozerů se podařilo v noci na dnešek osvobodit několik desítek aut zavalených lavinami u Mostaru. V Černé Hoře byla zachráněna stovka lidí, kteří strávili 24 hodin v autobusech v zasypaném silničním tunelu.

V Londýně je 17 centimetrů sněhu

Většinu Británie v noci podle stanice BBC pokryla až 17centimetrová vrstva sněhu. Londýnské mezinárodní letiště Heathrow proto zrušilo třetinu z asi 1200 dnešních pravidelných letů, některé další měly zpoždění. Podobná situace byla na letišti Luton, zatímco letiště Gatwick zajistilo všechny dosavadní odlety a přílety. Sníh zavinil jen v hrabství North Yorkshire nejméně 60 silničních nehod. Se zmírněním sněžení se dnes očekávají větší mrazy.

Foto: ČTK/AP

Racci ve sněhu v Londýně

Sněhová nadílka a mrazy dále komplikují dopravu také ve Francii, kde v noci na neděli umrzla 46letá bezdomovkyně v Compiegne na severu země, čímž počet obětí posledních dnů stoupl na čtyři. Většina francouzských departementů vyhlásila stav pohotovosti a vyzvala obyvatele k opatrnosti.

Čtyři oběti hlásí také Rakousko, dvě Řecko a jednu Slovensko. V Německu teplota v noci na dnešek klesla na minus 20 stupňů, ale žádná oběť hlášena nebyla. Více než 200 nehod zavinila sněžná bouře s teplotami až minus 40 stupňů v oblasti Helsinek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám