Hlavní obsah

Čtrnáct hodin zachraňovali na Slovensku českého speleologa

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Českého speleologa zachraňovali v sobotu celých 14 hodin poté, co uvízl v jeskyni Javorinka v Javorové dolině ve Vysokých Tatrách. Čech měl zraněnou nohu a nedokázal se dostat na povrch bez pomoci záchranářů. Podle horské služby o pomoc požádali jeho kolegové.

Foto: Horská záchranná služba

Záchranáři při akci v jeskyni.

Článek

Ti ho v jeskyni zateplili a nouzově ošetřili. Na pomoc vyrazila dvacetičlenná skupina horských záchranářů a specialistů na jeskynní záchranu. Ke vchodu do jeskyně se záchranáři dostali pomocí sněžných skútrů. Čech uvízl asi kilometr od vchodu do jeskyně. Záchranáři mu po příchodu na místo poskytli odbornou zdravotní pomoc.

Foto: Horská záchranná služba

Záchranná akce v jeskyni.

Štěstím bylo, že i když venku bylo mínus dvacet stupňů a foukal silný vítr, v jeskyni bylo stabilních osm stupňů nad nulou.

Terén uvnitř jeskyně však byl natolik složitý, že na transport uvízlého Čecha museli záchranáři použít speciální techniku, různá lanová přemostění s použitím protiváhy. Záchranáři ho dostali na povrch dvě hodiny po půlnoci po vyčerpávajících čtrnácti hodinách. Následoval transport do popradské nemocnice.

Foto: Horská záchranná služba

Záchranáři při akci v jeskyni.

Horská záchranná služba poděkovala dvěma místním speleologům, kteří se výraznou měrou přičinili o úspěšnou záchrannou akci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám