Hlavní obsah

Slovenští poslanci si zrušili přestupkovou imunitu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenští poslanci si při pátečním hlasování zrušili přestupkovou imunitu. Pro zrušení imunity zvedlo ruce všech 147 přítomných poslanců napříč politickým spektrem. Politologové shodně konstatovali, že měsíc před předčasnými parlamentními volbami se žádná ze stran neodvážila postavit proti tomuto zákonu, který veřejnost vnímá velmi citlivě.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský parlament

Článek

Zákon vstoupí v platnost v březnu a bude se vztahovat především na dopravní přestupky. Doposud před nimi poslance chránila imunita a stačilo, když zákonodárce po přestupku policistům ukázal poslanecký průkaz, a vyvázl bez trestu.

Opoziční strana Smer-sociální demokracie do zákona prosadila, aby přestupkovou imunitu ztratili také členové bezpečnostních složek, včetně policie, prokurátoři a prezident republiky. Přestupková imunita tak zůstala pouze diplomatům.

Zásluhy za zrušení této imunity si před volbami připisují všechny strany. „Trvalo 22 let od pádu komunismu, než přišla do parlamentu strana Svoboda a Solidarita a na tomto návrhu trvala,“ uvedla strana SaS v písemném prohlášení. „Slovenská demokratická a křesťanská unie splnila další ze svých předvolebních slibů,“ reagovala strana SDKU expremiéra Mikuláše Dzurindy.

SaS proti imunitě brojila i plakátem, na němž byli její členové nazí. [celá zpráva]

Foto: SaS

Slovenští poslanci ze strany SaS vyzývají ke zrušení imunity.

Politolog Ján Baránek konstatoval, že v předvolebním období a v čase sílících protestů proti poměrům na slovenské politické scéně nemohli poslanci hlasovat jinak. „Je to vítězství zdravého rozumu,“ citovala Baránka agentura SITA.

Čeští poslanci přestupkovou imunitu stále mají, i jim ale leží na stole zákon o jejím zrušení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám