Hlavní obsah

Bankéř přišel o rytířský řád, Alžběta II. mu neodpustila riskantní spekulaci

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská královna Alžběta II. odebrala rytířský řád bývalému řediteli Royal Bank of Scotland (RBS), který ji v roce 2008 přivedl na pokraj bankrotu.

Článek

Fred Goodwin se v čele RBS proslavil agresivní obchodní strategií. Na vrcholu finanční krize v roce 2007 se podle BBC pokusil převzít nizozemského rivala ABN Amro, kvůli čemuž pak musela britská vláda do RBS napumpovat 45 miliónů liber (1,3 mld korun) z peněz daňových poplatníků, aby ji zachránila před bankrotem.

Goodwin kvůli tomu v roce 2008 rezignoval, přesto ale získal nárok na roční důchod ve výši 650 000 liber (19 miliónů korun), který mu byl později snížen zhruba na polovinu.

Panovnice mu nyní odebrala řád, získaný za „služby bankám v roce 2004“, na doporučení vládního výboru, podle kterého byla krize v RBS jedním z faktorů, které zapříčinily „nejhorší recesi v Británii od druhé světové války“ a připravily tisíce lidí v bankovním sektoru o pracovní místa.

Odebrání řádu je výjimečné – o titul doposud přicházeli například odsouzenci nebo diktátoři jako prezident Zimbabwe Robert Mugabe či rumunský exdiktátor Nicolae Ceausescu.

Reklama

Výběr článků

Načítám