Hlavní obsah

Kolébka indiánů leží na úpatí Altaje, odkud putovali přes Sibiř do Ameriky

Původní obyvatelé Severní Ameriky před desítkami tisíc let žili na území Altajského kraje, oblasti při hranicích Ruské federace s Kazachstánem, Mongolskem a Čínou. Podle amerického odborného časopisu American Journal of Human Genetics to potvrdila analýza DNA, kterou provedli vědci Pennsylvánské univerzity v USA.

Foto: Profimedia.cz

Jihoamerický indián na lovu

Článek

Sibiřské kořeny amerických indiánů prokázala genetická analýza pozůstatků lidí, kteří na území Altaje žili před 20 000 až 25 000 lety. Její srovnání s DNA amerických indiánů vědce utvrdilo v přesvědčení, že původní vlast indiánských kmenů je právě na jihu Sibiře.

Tým amerického genetika Theodora Schurra našel v DNA chromozomů Y předávaných z otce na syna jak u indiánů, tak u dávných obyvatel Altaje shodnou mutaci, která je podle Schurra jedinečná. Shodné prvky nalezli genetikové i v mitochondriální DNA, kterou potomci získávají od matky.

Schurrově týmu se podařilo upřesnit i období, kdy se předkové dnešních indiánů vydali na cestu z Altaje přes Sibiř na americký kontinent. Před 13 000 až 14 000 lety se genetický kód Altajců a amerických indiánů začal odlišovat. To potvrzuje dřívější domněnky, že právě v této době překročili předkové indiánů zamrzlý Beringův průliv oddělující Čukotku od Aljašky.

Reklama

Výběr článků

Načítám