Hlavní obsah

Mráz zahubil v Evropě už na 90 lidí, Rusko si šetří plyn pro sebe

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kvůli abnormálně silným mrazům, v jejichž sevření se ocitla nejen Sibiř, ale i evropské Rusko, snížil Gazprom dodávky plynu do Evropy. Spotřeba v Rusku totiž prudce stoupla. V Evropě si třeskuté mrazy podle agentury AP vyžádaly už 89 životů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mráz v Evropě zabil přes 70 lidí, Rusko hlásí -40 stupňů CelsiaVideo: Reuters

 
Článek

Plynárenská společnost Gazprom výrazně snížila vývoz plynu do Evropy, aby přednostně uspokojila domácí poptávku. Ta podle agentury Interfax prudce vzrostla na rekordní dvě miliardy metrů krychlových plynu za 24 hodin; což odpovídá celoroční spotřebě Bulharska. Dodávky plynovodem Jamal, který vede přes Polsko do Německa, klesly o desetinu a koncern nemohl vyhovět osmi procentům požadavků na dodávky do Itálie.

V Jakutsku na východě Ruska rtuť teploměru klesla k 50 stupňům pod nulou a Perm na Uralu hlásí čtyřicetistupňové mrazy. V Moskvě ukazují teploměry minus 20 i ve dne a podle meteorologů se tento týden ještě ochladí až na minus 26 stupňů v noci, což by byl o více než deset stupňů silnější mráz, než je v této roční době obvyklé.

Foto: STRINGER, Reuters

ÚTERÝ: Žena prochází zasněženou ulici ve městě Pavlodar v severním Kazachstánu, kde teplota vzduchu klesla až na mínus 43 stupňů.

Za posledních 24 hodin muselo být v ruské metropoli deset lidí kvůli omrzlinám hospitalizováno a jeden člověk umrzl. Od začátku zimy ve více než desetimilionové Moskvě umrzlo nejméně 28 bezdomovců.

Hlavní hygienik Gennadij Oniščenko, již dříve proslulý svéráznými komentáři, ale nevidí jen stinné stránky mrazivého počasí. "Situaci s chřipkou na Sibiři nyní zachraňují silné mrazy. Například v Tuvě jsou kvůli velmi nízkým teplotám zavřené školy, a tak děti sedí doma a nešíří infekci," pochvaloval si.

Práh chřipkové epidemie byl zatím překročen ve třech z 83 ruských regionů a v půltuctu velkých měst. Školní prázdniny si mrazy vynutily i v Čeljabinsku, na Altaji zase kvůli velké zimě nejezdí autobusy.

Mráz zabíjí na Ukrajině

Nejvíce obětí je na Ukrajině, už 43, přičemž nejvíce osob – 28 – umrzlo podle ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace na ulici. Osm osob zemřelo v nemocnicích a sedm doma. S omrzlinami a podchlazením bylo hospitalizováno 720 lidí. Jeden z ošetřovaných, jemuž umrzlé nohy zčernaly, řekl televizi 11 : „Pil jsem a usnul na lavičce. Probudil jsem se uprostřed noci a necítil své nohy.“

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Kolona nákladních automobilů na zablokovaném obchvatu Bukurešti

Na Ukrajině klesá rtuť teploměru ke třiceti pod nulou.

V Polsku, kde naměřili v pondělí 26 stupňů pod nulou, od minulého pátku umrzlo 20 osob a 11 dalších zemřelo na otravu oxidem uhelnatým z topení.  Kamna mnohdy nevytopí domy.

Silně postižený Balkán

V Rumunsku, které sevřely mrazy až minus 32 stupňů Celsia, umrzlo za posledních 24 hodin dalších šest lidí. Celkový počet obětí tak od čtvrtka podle agentury DPA dosáhl 14. V některých částech Bukurešti situaci obyvatelům ztížil také dočasný výpadek topení.

Také v Bulharsku teploty klesly k minus 30 stupňům, takže v Sofii podle deníku Trud zamrzly i bankomaty. Tuhé mrazy si v této balkánské zemi vyžádaly už osm obětí.

V Bělehradě naměřili dvacet pod nulou. Úřady doporučují lidem raději zůstávat doma. V Srbsku zemřeli tři lidé. V čtrnácti oblastech byl vyhlášen stav nouze.

Foto: ČTK/AP

Turecký strojvůdce za zasněženým oknem lokomotivy v Ankaře

Nezvykle nízké teploty zasáhly i Řecko. Na severu země bylo v noci na středu až minus 15 stupňů. V Aténách bylo těsně nad nulou, ale ráno ve městě sněžilo, což se podle DPA stává jen výjimečně.

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Rumunští silničáři v akci

Nebývale silný mráz zasáhl i Turecko, zamrzá Bospor a desítky letů z istanbulského letiště musely být zrušeny. V turecké provincii Kars při hranicích s Arménií poklesly teploty na 25 stupňů Celsia pod nulou.

Nezvyklé nadílky si ale užívají turecké děti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kvůli silnému sněžení byla uzavřena Bosporská úžinaVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám