Hlavní obsah

Dvanáctiletý český lyžař narazil do skály v Lomnickém sedle

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pádu v Lomnickém sedle utrpěl v pondělí vážný úraz hlavy 12letý lyžař z České republiky. Na místě přistál vrtulník, který chlapce transportoval do popradské nemocnice. Zde ho hospitalizovali s podezřením na vážné mozkově-lebeční zranění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jak uvedla na své internetové stránce Vrtulníková záchranná služba Air Transport Europe, chlapec narazil při pádu na sjezdovce hlavou na skálu. Upadl do bezvědomí a lyžařská služba požádala o vyslání vrtulníku. Posádka vrtulníku chlapce na místě ošetřila ve spolupráci s členy Horské záchranné služby. Při nakládání do vrtulníku nabyl chlapec vědomí.

V pátek odpoledne utrpěl český lyžař vážná zranění při pádu asi 200 metrů pod vrcholem Chopku v Nízkých Tatrách. Na místo okamžitě vyrazili čtyři horští záchranáři, kteří mu poskytli první pomoc.

Vzhledem k vážnosti zranění, byl přivolaný vrtulník, který na místě vysadil lékaře. Ten českého lyžaře ošetřil. Zraněného pak v podvěsu vrtulníku transportovali na vrchol Chopku, kde ho přeložili na palubu vrtulníku. V nemocnici se podrobil vyšetřením.

Členové HZS konstatovali, že k vážnému zranění hlavy nemuselo dojít, kdyby měl lyžař přilbu.

Ve čtvrtek se v Nízkých Tatrách při podobné nehodě zabil polský snowboardista. Sjel z vyznačené tratě a při pádu utrpěl smrtelná zranění. 38letý Polák rovněž neměl ochrannou přilbu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám