Hlavní obsah

Český občan dostal v Anglii doživotí za znásilnění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

K doživotnímu trestu vězení odsoudil v pátek soud v Sheffieldu v Anglii osmačtyřicetiletého Čecha za znásilnění a tři pokusy o znásilnění. Nemůže být propuštěn dříve než za 12 let. Čech byl již podle britského tisku v bývalém Československu odsouzen za vraždu své ženy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

První útok spáchal v březnu 2010 a poslední v květnu 2011 v okruhu asi tří kilometrů kolem sheffieldského obchodního střediska Meadowhall. Třem ženám se podařilo násilníka zahnat nebo mu utéci. Jedné z nich nabídl za sex 30 liber (asi 900 korun). Čtyřiapadesátiletou ženu, které hrozil také kapesním nožem, znásilnil.

Obžalovaný byl zadržen krátce poté, co jeho poslední oběť, mladá studentka, přivolala policii. Muž žil v Británii od roku 2009.

Podle listu Daily Mail byl už v roce 1988 odsouzen v Československu za vraždu své ženy, kterou ubodal při hádce. Z třináctiletého trestu si odpykal 11 a půl roku. Kromě toho v České republice strávil tři a půl roku ve vězení kvůli veřejnému pohoršení a kvůli napadení jedné ženy sekerou.

"Považuji vás za velmi, velmi nebezpečného muže," řekl soudce Peter Kelson při vynášení rozsudku. Podle něj odsouzený "není ochoten ovládat své sexuální puzení a je velmi vážným nebezpečím pro ženy".

Soudce rovněž doporučil, aby muž byl po případném propuštění deportován. Odsouzený ale nemůže být podle podmínek trestu propuštěn dříve než za 12 let. Soudce rovněž vyjádřil podiv nad tím, že odsouzený se mohl dostat do Británie. "Zdá se, že i s vašimi tresty za vraždu a přepadení jste byl s to se svobodně pohybovat jako každý jiný evropský občan," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám