Hlavní obsah

Majitelé potopené lodi odškodní cestující 11 000 eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Costa Crociere SpA, vlastník výletní lodi, která se potopila u břehů italského ostrova Giglio, nahradí cestujícím újmu vyplacením 11 tisíc eur (téměř 280 tisíc korun). K tomu jim vrátí veškeré náklady na cestu a proplatí lékařskou péči po nehodě.

Foto: Darrin Zammit Lupi , Reuters

Havarovaná loď Costa Concordia

Článek

O dohodě mezi společností a sdružením klientů v pátek informovala agentura Reuters. Sdružení zastupuje 3206 lidí z 61 zemí světa, kteří se na lodi Costa Concordia plavili. Celkem se ale na lodi nacházelo přes 4200 osob.

Odškodné má být náhradou za poztrácená zavazadla a psychickou újmu. Proplaceny budou i náklady na dopravu lidí po předčasném ukončení plavby v důsledku nehody.

Agentura AP upozornila, že pasažéři i členové posádky mohou podat žalobu, jestliže mají pocit, že náhrady nejsou dostatečné. Už dříve bylo informováno, že na dopravce podají žaloby jménem cestujících dvě americké právnické kanceláře. Pro každého pasažéra údajně požadují odškodné ve výši nejméně 160 000 dolarů (tři milióny korun). Italská média informovala o nejméně jedné žalobě ze strany člena posádky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Najít v lodi ještě někoho živého by byl zázrak, uvedl italský záchranářVideo: Reuters

Výletní loď o výtlaku 114 500 tun havarovala u toskánského ostrova Giglio předminulý pátek. Kapitán Francesco Schettino plavidlo navedl příliš blízko, loď najela na útes a trhlinou v trupu do ní začala pronikat voda. Nehoda si vyžádala nejméně 16 mrtvých, dalších 16 lidí je však stále nezvěstných.

U zpola potopené lodi pokračují přípravy na odčerpání zhruba 2400 tun nafty z nádrží parníku. Vlastní odčerpávání zřejmě nebude moci firma Smit začít dřív než v sobotu a pak by mohlo trvat zhruba měsíc, než bude vyprázdněno všech 17 palivových nádrží.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace přečerpávání paliva z potopené lodi Costa Concordia

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám