Hlavní obsah

Podvodníci chtěli vydělat na havárii lodě Costa Concordia

Právo, Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarská policie vyšetřuje skupinu podvodníků, kteří tvrdili, že jejich příbuzní zmizeli při havárii luxusní lodě Costa Concordia. Podvodníci se obrátili na maďarské ministerstvo zahraničí a zároveň požádali o pomoc právníka žijícího v New Yorku Pétera Rónaie, který zastupuje Maďary cestující na lodi Costa Concordia.

Foto: Max Rossi , Reuters

Ztroskotaná Costa Concordia

Článek

Právníka kontaktovala žena z Maďarska, která tvrdila, že při havárii lodě zmizela její dcera a pětiletá vnučka. Příběh potvrdil i údajný přítel zmizelé ženy.

„Bylo mi podezřelé, že hned v prvním mailu se víc zajímali o výši odškodného, než o osud svých blízkých. Druhý den mi volali, že holčička se vlastně nepohřešuje,“ uvedl Rónai v Maďarské televizi.

Příběh si vymysleli

Právník se následně s holčičkou setkal a ta mu řekla, že s maminkou byla ráno v parku. Právník okamžitě upozornil maďarské ministerstvo zahraničí. Maďarská policie zatím neupřesnila, zda podvodníky zadržela, nebo je vyšetřuje na svobodě.

„Při výslechu se doznali, že si celý příběh vymysleli, aby vydělali na odškodnění,“ dodal Rónai.

Jednou z obětí havárie Costa Concordia je i maďarský houslista Sándor Fehér. Po havárii se dostal na palubu, ale rozhodl se vrátit pro své housle a utonul.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Najít v lodi ještě někoho živého by byl zázrak, uvedl italský záchranářVideo: Reuters

Výletní loď o výtlaku 114 500 tun havarovala u toskánského ostrova Giglio předminulý pátek. Kapitán Francesco Schettino plavidlo navedl příliš blízko, loď najela na útes a trhlinou v trupu do ní začala pronikat voda. Nehoda si vyžádala nejméně 16 mrtvých, dalších 16 lidí je však stále nezvěstných.

U zpola potopené lodi pokračují přípravy na odčerpání zhruba 2400 tun nafty z nádrží parníku. Vlastní odčerpávání zřejmě nebude moci firma Smit začít dřív než v sobotu a pak by mohlo trvat zhruba měsíc, než bude vyprázdněno všech 17 palivových nádrží.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace přečerpávání paliva z potopené lodi Costa Concordia

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám