Hlavní obsah

Pád letadla u České Kamenice a přežití jugoslávské letušky je stále záhadou

Bělehrad

Zázrak u České Kamenice, kdy letuška jugoslávských aerolinií Vesna Vulovičová přežila pád z více než desetikilometrové výšky, je stále obestřen tajemstvím. Před třemi lety se objevily spekulace, že stroj možná letěl mnohem níže a že na jeho palubě nevybuchla bomba, ale byl sestřelen. Sama letuška, kterou navštívili reportéři listu The Independent, si však na nic nepamatuje.

Foto: Profimedia.cz

Vesna Vulovičová

Článek

Letuška však nikdy nedokázala přesně popsat, co se v osudný den stalo. "Na neštěstí se vůbec nepamatuji, jenom na své probuzení v české nemocnici příští den a na to, jak jsem doktora požádala o cigaretu," vzpomíná po letech.

Dvaašedesátiletá Srbka nyní žije sama na předměstí Bělehradu se svými kočkami. "Kdykoli na neštěstí pomyslím, převládá u mě znepokojivý pocit viny, že jsem přežila, a rozpláču se. Pak mě napadne, že jsem možná vůbec neměla přežít," řekla Vulovičová.

Let JU 367 ze Stockholmu do Záhřebu skončil v lese u Srbské Kamenice. Zahynulo tehdy 23 pasažérů a čtyři členové posádky. Tehdy 22letá Vulovičová, která utrpěla četné zlomeniny, katastrofu jako jediná přežila.

Československá státní bezpečnost i jugoslávští vyšetřovatelé dospěli k závěru, že letoun roztrhla časovaná bomba. Tu prý na palubu umístili separatisté z chorvatského fašistického hnutí ustašovců, zřejmě při mezipřistání v Kodani, kam stroj přiletěl ze Stockholmu.

Sestřel místo bomby

Otázky však zůstávají, protože žádná z chorvatských protijugoslávských organizací se k odpovědnosti nikdy nepřihlásila.

Před třemi lety rozvířili dva investigativní novináři, Peter Hornung a Pavel Theiner, spekulace, že letoun McDonnell Douglas DC-9-32, zaměněný za nepřátelský letoun, sestřelil ve výšce pouhých 800 metrů MiG československého letectva. Odvolávali se přitom na dokumenty z českého Úřadu pro civilní letectví. [celá zpráva]

Zatímco úřad tvrzení novinářů odmítl, mluvčí Guinnessovy knihy rekordů připustil, že mediální svět v roce 1972 zřejmě naletěl na podvod.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ať je pravda jakákoli, není pochyb o tom, že Vulovičová přežila. Nedávná tvrzení ale vrhají stín na její obraz národní hrdinky.

O zprávě z roku 2009 Vulovičová ví, ale sama nedokáže říct, zda je, či není pravdivá.

"Poslední věc, kterou si pamatuju před neštěstím, je nastupování cestujících do letounu v Kodani a jinak nic až do mého probuzení z komatu v nemocnici," tvrdí. Sama však nezpochybňuje tvrzení, že spadla z desetikilometrové výšky a zřejmě vypadla dírou v trupu. Dopad zmírnily zasněžené stromy.

Nyní Vulovičová sdílí osud mnoha Srbů a živoří. "Nevím, co mám říct, když lidé říkají, že jsem měla štěstí. Život je dnes tak tvrdý," řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám