Hlavní obsah

Když se Concordia naklonila, sebral jsem se a opustil ji, přiznal kapitán

Právo, DPA, ČTK, znk
Řím

Kapitán lodi Costa Concordia Francesco Schettino opravdu opustil potápějící se plavidlo mezi prvními. Vyplývá to z odposlechů jeho telefonních hovorů pořízených v budově státního zastupitelství den po tragédii.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán Costy Concordie Francesco Schettino přichází k výslechu

Článek

„Abych vyhověl manažerovi, který mi říkal: Propluj tamtudy, propluj tam… Jiný by na to na mém místě nepřistoupil, ale otravovali mě s tím… Byla tam mělčina, ale přístroje, které jsem měl, ji nezaznamenaly,“ svěřil se po výslechu Schettino jednomu z přátel. „Když jsem si uvědomil, že se loď naklání, sebral jsem se a opustil jsem ji,“ dodal s tím, že se ještě vrátil pro rádio a zkontroloval, že se plavidlo usadilo mezi útesy.

BEZ KOMENTÁŘE: Animace sesunutí lodi Costa Concrodia ke dnu

Vinu za nehodu, která zatím stála život nejméně 16 lidí, ale necítí. „Dopustil jsem se, dalo by se snad říct, neopatrnosti, ale v každém případě jsem si toho byl vědom. Všechno, co jsem udělal (po nárazu), bylo nanejvýš profesionální… To, co mě ctí, je, že jsme zachránili všechny, kromě tady těch (obětí). Byl jsem na místě a zachraňovali jsme lidi z moře, jsem klidný,“ podotkl.

„Změním život“

„Už nevylezu na (žádnou) loď… změním život, protože se mi to teď moc nelíbí,“ zakončil kapitán. Přepisy odposlechů, které zveřejnil deník Corriere della Sera, tak potvrzují podezření vyšetřovatelů, podle kterých špičky společnosti Costa Crociere vlastnící loď rozhodnutí Schettina přiblížit se k ostrovu Giglio na pouhých pět set metrů předem schválily.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nové záběry z vnitřku potopené lodiVideo: Reuters

Potápěči při pátrání po dalších obětech ztroskotání bojují s nepříjemným hnilobným zápachem v útrobách plavidla, jež 13. ledna narazilo na útes. „Představte si, že jedete na dovolenou a v lednici přestane fungovat proud,“ pokusil se přiblížit situaci jejich velitel Ennio Aquilino. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na lodi nebyli černí pasažéři, odmítl šéf společnosti Costa Crociere před italským SenátemVideo: Reuters

„Je tam tma. Odpadky, koberce, pohovky plují místnostmi. V restauraci se vznášejí dětské kočárky, hračky, plyšáci,“ říká potápěč Luca Scaldaferro (43). „Viditelnost je maximálně jeden metr. Mrtvolu vidíš, až když se jí dotkneš,“ popsal záchranář svoji práci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám