Hlavní obsah

FBI hledá Slováka kvůli spolupráci se serverem Megaupload

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Americká FBI požádala o spolupráci slovenskou policii při hledání 35letého Košičana, který je podezřelý ze spoluúčasti na internetovém pirátství. Július Benčko (35) měl pracovat jako grafik pro server Megaupload, který slouží ke sdílení a stahování souborů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Benčko měl pro společnost pracovat od roku 2010 a měl vydělat asi milión dolarů. „Slovenská policie požadovanou spolupráci poskytla,“ uvedl mluvčí prezidia policejního sboru Michal Slivka.

Benčko zatím nebyl zadržen. Ve slovenské databázi hledaných lidí, ani v databázi Interpolu jeho jméno nefiguruje. Na stránce FBI se však o Benčkovi píše jako o jednom ze sedmi obviněných. Pokud by byl uznán vinným ve všech bodech, hrozí mu maximální trest až 55 let vězení.

Minulý týden zatkla policie na Novém Zélandu zakladatele společnosti a další tři zaměstnance. Z porušování autorských práv, praní špinavých peněz a vydírání je obviněno celkově sedm manažerů firmy. Nelegálním stahováním filmů a hudby způsobila společnost škodu 500 miliónů amerických dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám