Hlavní obsah

Úryvky z Mein Kampfu se vydávat nebudou, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zemský soud v Mnichově ve středu předběžným opatřením zakázal britskému vydavateli Peteru McGeemu vydat komentované úryvky z knihy Mein Kampf nacistického vůdce Adolfa Hitlera, které se měly ve čtvrtek objevit na německých stáncích s tiskem.

Foto: Profimedia.cz

Adolf Hitler na dobové fotografii

Článek

Mnichovský soud vyhověl žádosti bavorského ministerstva financí, které spravuje autorská práva na knihu. "Je dobře, že má nakladatelství soudně zakázáno tenhle štvavý spis rozšiřovat," přivítal rozhodnutí justice bavorský ministr financí Markus Söder. "Bavorsko bude i v budoucnu chránit svá autorská práva," zdůraznil.

McGee měl v plánu vytisknout zatím tři zhruba patnáctistránkové brožury s částmi textu Mein Kampfu a opatřit je vysvětlujícími komentáři historiků. Jeho cílem bylo prý odtabuizovat tuto v Německu zapovězenou knihu.

Britův záměr vyvolal řadu odmítavých reakcí. Někteří kritici pochybovali o motivech nakladatele, který byl podle nich veden pouze vidinou zisku. Naopak například prezident Ústřední rady Židů v Německu Dieter Graumann zveřejnění komentovaných pasáží vítal a doufal, že edice zbaví Hitlerovo dílo jeho "kouzla".

Originální text bude zamlžen

V reakci na žádost bavorského ministerstva vnitra, aby soud vydání úryvků zarazil, ve středu McGee udělal ústupek a oznámil, že v chystaném sešitě bude originální text zamlžen, aby byl nečitelný. Údajně se k tomuto kroku rozhodl z obavy, že úřady tiskoviny na novinových stáncích zabaví. Na rozhodnutí justice jeho nakladatelství reagovalo prohlášením, že se nejprve musí seznámit s verdiktem.

Hitler Mein Kampf napsal v polovině 20. let minulého století během pobytu ve vězení, kde si odpykával trest za neúspěšný pokus o puč v Mnichově. Už tehdy v něm nastínil své zkázonosné a antisemitské plány, které realizoval po nacistickém převzetí moci v Německu v roce 1933.

Bavorsko získalo autorská práva na dílo nacistického diktátora krátce po druhé světové válce od vítězných mocností. Jejich platnost vyprší v roce 2015, tedy 70 let po smrti autora, který spáchal 30. dubna 1945 sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám