Hlavní obsah

Ve Francii zadrželi šéfa firmy vyrábějící podřadné implantáty

Novinky,
Paris
Aktualizováno

Zakladatel firmy Poly Implant Prothese (PIP) Jean-Claude Mas byl podle francouzské agentury AFP zatčen. Společnost vyráběla prsní implantáty z průmyslového silikonu, který nebyl schválen pro použití ve zdravotnictví. Levné implantáty navíc praskají. V 65 zemích světa je voperovali 300 000 až 400 000 žen.

Foto: Reuters

Jean-Claude Mas na nedatovaném policejním snímku.

Článek

"Jean-Claude Mas byl ráno zadržen v domě spolupracovníka a vzat do vazby," uvedla francouzská policie, kterou citoval list Daily Telegraph.

Dvaasedmdesátiletý Mas byl zadržen ve čtvrtek před sedmou ráno v Six-Fours-les-Plages na jihu Francie v domě zástupce ředitele společnosti Clauda Contyho, který byl též zatčen. Dům byl prohledán.

V souvislosti s případem zatím nebyl nikdo obviněn, ale čeká se, že čtyři až šest manažerů firmy bude v Marseille čelit obvinění z podvodu a podvodných obchodních praktik, napsal list Guardian.

Současně probíhá další vyšetřování v souvislosti se smrtí Francouzky, která měla tyto implantáty a zemřela na rakovinu. Zatím se ale neprokázalo, že by silikon v implantátech byl rakovinotvorný.

Masovi může hrozit vězení v délce pěti let.

Podvod s implantáty

Implantáty byly už v roce 2010 zakázány ve Francii. Firma PIP, která je vyráběla, byla uzavřena.

Na podzim ale propukl skandál, když se ukázalo, že mnoha ženám praskly. Má je asi 40 000 Britek, 30 000 Francouzek a cca 2000 Češek a také desítky tisíc jihoamerických žen.

Používaly se nejen v případě plastik z kosmetických důvodů, ale dávaly se i ženám, kterým bylo prso odebráno kvůli rakovině.

Vlády nyní řeší otázky, kdy se budou ženám vyměňovat.[celá zpráva]

Mas se vždy hájil, že silikon sice byl neschválený, ale jeho směs byla stejně dobrá, jak ta schválená, stála ale čtvrtinu. Sám pomáhal před kontrolami zamaskovat, že se implantáty vyráběly z neschváleného silikonu. [celá zpráva]

Mase, který začínal jako řezník, hledal i Interpol na základě žádosti z Kolumbie. Podle některých zpráv to ale nebylo v souvislosti s implantáty. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám