Hlavní obsah

Při razii na hnědý mor prohledali v Německu čtyři byty

– Berlín

Němečtí kriminalisté ve středu prohledali byty a kanceláře čtyř lidí podezřelých z napomáhání neonacistické buňce Národně socialistické podzemí ze saského Zwickau (Cvikov). Ta podle vyšetřovatelů spáchala nejméně deset vražd, přičemž devět z obětí byli přistěhovalci.

Foto: Novinky

Zásah policie proběhl v třech spolkových zemích současně.

Článek

Podle agentury AP jsou čtyři osoby, jejichž byty byly prohledány, podezřelé, že neonacistům poskytovaly zbraně a v jednom případě i výbušniny.

Státní zastupitelé oznámili, že  bylo prohledáno celkem sedm bytů a dvě kanceláře v Sasku, Durynsku a Bádensku-Württembersku na jihozápadě Německa. Totožnost zmíněných čtyř osob úřady nesdělily. Zásahu se účastnilo 110 příslušníků policie.

Podezřelí obstarávali vražedné zbraně

Dvě z podezřelých osob údajně už v roce 1998 obstaraly trojici teroristů ze Zwickau výbušninu a střelnou zbraň. Existuje podezření, že teroristickou buňku podporovaly i později.

Další dva obvinění jsou údajně přímo členy NSU a v letech 2002 a 2003 údajně sehnali několik střelných zbraní včetně jedné automatické. To by znamenalo, že NSU neměla jen tři členy, jak se dosud všude uvádělo.

Z tříčlenného jádra zakládajících členů skupiny jsou dva mrtví. Po nepovedené bankovní loupeži Uwe Mundlos zabil před hrozícím zatčením Uwe Böhnhardta a pak obrátil zbraň proti sobě. Třetí členka NSU, Beate Zschäpeová, nechala vybuchnout byt, ale pak se sama přihlásila na policii. Využívá ovšem svého práva nevypovídat.

Trojice zabila v letech 2000 až 2007 osm tureckých přistěhovalců, jednoho řeckého a policistku v Heilbronnu.[celá zpráva]

Vyloupili také několik bank a v letech 2001 a 2007 spáchala i dva atentáty pomocí výbušnin. Dopadena byla až loni. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám