Hlavní obsah

Mick Jagger odmítl být po boku Camerona v Davosu

– Londýn

Přeměna Micka Jaggera z rockového rebela zavřeného za drogy v roce 1967 na držitele rytířského titulu uděleného královnou Alžbětou II. v roce 2003 je dobře známa. Přesto by si málokterý fanoušek Rolling Stones dokázal představit, že nyní na setkání světových špiček v Davosu uvidí zpěváka po boku premiéra za Konzervativní stranu, jejíž tradicionalisty mladý Jagger šokoval.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Mick Jagger

Článek

Už se k tomu opravdu podle stanice BBC schylovalo, ale starý rocker si to nakonec rozmyslel, do Davosu ale pojede.

Sir Mick, jak je titulován od uvedení do rytířského stavu, se měl oficiálně zúčastnit čajové párty, kterou na podporu Británie ve světě pořádá premiér David Cameron při nadcházejícím setkání nejbohatších a nejmocnějších lidí světa ve švýcarském Davosu.

Premiérův mluvčí potvrdil Jaggerovu účast v Davosu, o níž předtím informoval bulvární deník The Sun. Podle Reuters by účast na Cameronově akci znamenala první známé spojení nějakého konzervativního představitele z horní společenské vrstvy s nějakou rockovou hvězdou.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Britský premiér David Cameron na summitu EU v Bruselu

Frontman Rolling Stones v úterý sdělil, že si účast na britském sedánku rozmyslel. "Najednou jsem se cítil využívaný pro politickou hru a objevilo se mnoho nesprávných poznámek o mé politické loajalitě. Myslím, že je lepší pozvání na akci odmítnout a svou návštěvu zkrátit," vysvětlil Jagger. "Vždy jsem se zajímal o ekonomiku a světové dění," poznamenal ke svému pobytu v Davosu v době fóra.

Jaggerova spolupráce s Cameronem by překvapila o to více, že zpěvák patřil k oblíbeným známým bývalého labouristického premiéra Tonyho Blaira. Právě Blair ho navrhl na rytířský titul.

"Rád bych zde řekl, jak moc jsi pro mě vždy znamenal," řekl zpěvákovi podle agentury Reuters na jedné večeři v 90. letech Blair, který před zapojením do politiky snil o tom stát se rockovou hvězdou.

Pravidelné setkání špiček byznysu a politiky v rámci Světového ekonomického fóra v Davosu začne ve středu večer. Letos jeho zasedání okoření globální hnutí Okupujte (Occupy), které bude v Davosu protestovat proti kapitalismu a nerovnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám