Hlavní obsah

Pro BMW řady X jezdili zloději do Vídně, policisté je dopadli

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drasenhoffen

Rakouské BMW na český trh? Ne, výrobce nepřesídlil. Jen zloději chtěli přesunout pár aut vídeňských motoristů pro potřeby českých či polských a jiných řidičů. Nesetkali se ale s pochopením policie. Ta jejich řady vyplenila.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jihomoravský policejní ředitel Tomáš Kužel, jeho dolnorakouský protějšek Franz Prucher a zemský velitel Arthur Reis ukazují vybavení, které muž z Brněnska použil při krádežích aut ve Vídni.

Článek

Ernst Schuch z dolnorakouské policie v pondělí rekapituloval na společném policejním pracovišti v Drasenhofenu výsledky spolupráce za rok 2011. Už začátkem roku zastavili tři Litevce s anglickým vozem. Měli sebou i nádobíčko zlodějů. Vyšetřování skončilo obviněním z dvanácti krádeží aut za více než 200 tisíc eur (přes pět miliónů korun).

“Tři z těchto aut zajistili naši kolegové v České republice,” připomněl Schuch. Podle rakouských policistů byl nejdramatičtějším případem zásah proti skupině zlodějů. 31. srpna Rakušané hledali na silnicích kradená auta. Jedna hlídka narazila na skupinu motorek a vozů BMW X 5 a  X 6, s nimiž se jejich řidiči dali na útěk.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Arthur Reis ukazuje fotografie zničeného BMW, se kterým zloděj havaroval při pokusu ujet rakouské hlídce.

“Řidič X pětky ujížděl po polních a lesních cestách a ujel do České republiky. Tam na konci cyklostezky havaroval do stromu. Pěšky prchajícího muže jsme zadrželi za použití vrtulníku. Nedaleko Laa am der Thaya jsme zajistili i řidiče druhého auta a motocyklistu. Auta i motocykl zloději ukradli ve Vídni,” dodal Schuch. Čtyři Poláci ukradli celkem čtyři BMW a dva motocykly za devět miliónů korun.

 Zatýkalo se i v Brně

Část práce a úspěchu zbyla i na jihomoravské kriminalisty. Od rakouských kolegů dostali informaci o pěti ukradených autech v objektu poblíž Brna. “Na základě znalosti osob jsme hned věděli, o koho se jedná a kde auta hledat,” uvedl jihomoravský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Při domovní prohlídce zajistili pět ve Vídni ukradených BMW X 5 a X 6, včetně u nás ukradeného Superbu. Kořistí se stalo i elektronické zařízení k odblokování řídících jednotek a náhradní klíče. Pětačtyřicetiletý muž skončil ve vazbě. “Celkem jsme vloni zajistili třináct v Rakousku ukradených aut za jednadvacet miliónů korun,” dodal Kužel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám