Hlavní obsah

Havarovaná loď se znovu hýbá, tisíce tun nafty má stále v nádržích

Novinky, rei
Aktualizováno

Záchranáři u výletní lodi Costa Concordia, která minulý týden havarovala u pobřeží ostrova italského Giglio, museli v neděli znovu pozastavit práci. Loď se opět pohnula a sune se po útesu hlouběji pod hladinu. Přečerpávání více než dvou tisíc tun nafty z jejích nádrží tak ještě nezačalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Havarovaná loď se opět pohnula, záchranáři pozastavili práciVideo: Reuters

 
Článek

"Pátrání bylo pozastaveno ráno v 1:30 SEČ, když se loď pohnula. Odborníci nyní zkoumají, jak moc se loď pohnula a proč. Pak rozhodnou, zda a jak může pátrání pokračovat," citovala ČTK mluvčí civilní obrany Franceska Maffiniová.

Záchranářům práci komplikuje buď pohyb plavidla po skále, anebo špatné počasí. Vrak museli na čas opustit naposledy v pátek.

V sedmnácti nádržích lodě se přitom stále nalézá na 2400 tun nafty a přetrvává tedy nebezpečí ekologické katastrofy.

Foto: Giampiero Sposito , Reuters

Potápějící se loď u toskánského ostrova Giglio

Záchranné týmy zatím jen kolem vraku v pátek rozmístily plovoucí zátarasy na ochranu pobřeží. Kdy začnou palivo přečerpávat, není jasné. V plánu je navrtat díru do každé nádrže a naftu dostat do přistaveného nákladního člunu, tankeru nebo vlečné lodi.

Italské úřady v sobotu oznámily, že kolem lodi jsou na hladině skvrny lehkého paliva. Je to podle nich jen malé množství pocházející ze strojovny a záchranných člunů.

Lodní nehoda z předminulého pátku si vyžádala 12 mrtvých. Dvacet lidí je ovšem stále pohřešováno. Naděje, že přežili, je nulová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Matka čeká na pětiletou dceru, která je na seznamu pohřešovanýchVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám