Hlavní obsah

Lidé spolu zápasili o lano, které by je vytáhlo, popsal paniku na lodi zachránce

Novinky, rei

Evakuace cestujících z havarované lodi Costa Concordia po nárazu na útes vázla, k dispozici nebyli žádní z velících důstojníků. Když se plavidlo naklonilo a zalila ho voda, propukla panika, v níž zoufalí cestující spolu zápasili o přístup k lanům záchranářů, kteří je ze zatopených prostor vytahovali ven. Stanici BBC to řekl místostarosta ostrova Giglio Mario Pellegrini, který si ihned po nehodě uvědomil vážnost situace a spěchal na palubu, aby lidem pomohl.

Foto: ČTK/AP

Havarovaná loď Costa Concordia

Článek

„Skočil jsem na loď, která do přístavu přivezla první evakuované. Byl jsem na ní sám. Vyšplhal jsem na palubu a začal shánět nějakého lodního důstojníka. Za dvacet minut jsem nikoho nenašel. Dokonce jsem byl na vyšších můstcích, ale ani tam jsem nikoho neviděl,“ řekl Pellegrini s tím, že se tedy rozhodl jít do podpalubí, aby pasažérům pomohl do záchranných člunů.

„To se ještě loď nenakláněla, takže to bylo snadné,“ doplnil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři zkoumají pod vodou vrak lodi Video: Reuters

„Byla tam spousta lidí, kteří se dožadovali pomoci, ale nikdo je nevedl, nikde nikdo nic neřídil. Mnoho lidí prokázalo dobrou vůli, ale na překážku bylo, že spousta z nich ani neuměla anglicky,“ poznamenal Pellegrini.

Nesoudím je, situace byla vážná

„Zpočátku tam panika ani nebyla, jen spousta zmatku. Lidé nevěděli, co dělat, ale žádný strach tam nebyl. Až když jsem se přesouval na pravobok, loď se naklonila k hladině. Velká část lodi se ocitla pod vodou a v tom propukla panika. Lidé byli vyděšení. Všechny chodby se zalily vodou. Byly jako studně, v nichž uvízla spousta lidí. S pomocí lana jsem je začal vytahovat. Křičeli a byli vyděšení. Pomáhal mi číšník, společně jsme zachránili asi devět lidí – některé starší, některé děti.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchranář: Ještě je možnost, že na lodi najdeme živé lidiVideo: Reuters

„Lidé spolu zápasili o lano, které by je vytáhlo. Nesoudím je, protože ta situace byla vážná. Bylo to velmi dramatické,“ řekl místostarosta.

Až potom narazil na mladého důstojníka. „Spolu jsme bok po boku pracovali do půl šesté do rána. Ten mladý muž vykonal úžasnou práci. Nikdo mu nic nepřikázal, řídil se jen podle sebe. Byl to však jediný důstojník, kterého jsem viděl,“ uvedl Pellegrini.

Pasažéři se drželi, čeho mohli, a když k nim záchranáři přišli, nechtěli se často pustit. „Museli jsme je odtrhávat, prst po prstu. Jedna matka držela v náručí dítě. Řekl jsem jí: ‘Dejte mi ho a já ho na palubě naložím do člunu a pak vám ho dám zpátky.’ Panikařila a nechtěla mi dítě předat, bylo to těžké vytrhnout jí ho,“ dodal statečný úředník.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Matka čeká na pětiletou dceru, která je na seznamu pohřešovanýchVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám