Hlavní obsah

Školní soutěž v tolerantnosti vyhráli neonacisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Soutěž "Jak být tolerantním" v jedné z petrohradských škol zřejmě vyhráli mladí neonacisté, soudě alespoň podle názvu vítězné skupiny žáků 14/88, která bývá šifrou přívrženců krajní pravice. Ta se skvěla i na školním diplomu, jehož snímky vzápětí obletěly internet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu informovala rozhlasová stanice Echo Petěrburga, která přičetla "nahnědlou historku" tomu, že se učitelé v soudobých reáliích zjevně moc nevyznají. Údaj 14/88 je totiž známý jako neonacistická šifra, v němž první číslovka vyjadřuje 14 slov hesla v angličtině ("We must secure the existence of our race and a future for White Childern", tedy "Musíme zajistit existenci naší rasy a budoucnost bílých dětí") a 88 vyjadřuje pořadí prvních písmen nacistického pozdravu "Heil Hitler" v abecedě.

"Chápu, hned ten diplom sundáme z nástěnky. Prosím, promiňte nám to," prohlásila zástupkyně ředitelky školy, jakmile se jí dostalo vysvětlení, co se skrývá za pojmenováním čtrnáctiletých vítězů školního testu, kterým vrcholil "týden tolerance".

Školní program "Tolerance" funguje v Petrohradu od roku 2006 a měl by pokračovat do roku 2015. Podle rozhlasové stanice Echo Petěrburga zatím není jasné, jak na případ zareagují školské úřady, ani to, zda od "osmáků" šlo o žert, anebo o skutečný projev sympatií k nacismu.

Reklama

Výběr článků

Načítám