Hlavní obsah

Zachráněný Čech musí slovenské horské službě zaplatit 300 tisíc

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Přes padesát horských záchranářů hledalo ve středu v Nízkých Tatrách českého turistu, který strhl lavinu. Jak ve čtvrtek oznámili představitelé Horské záchranné služby (HZS) na tiskové konferenci, 41letý muž se nakonec dostal z laviny sám. Neměl však pojištění a za záchrannou akci bude muset zaplatit 12 tisíc eur (přes 300 tisíc Kč).

Foto: Profimedia.cz

Nízké Tatry

Článek

Skupina českých turistů se vydala ve středu na túru z Demänovské doliny na Chopok a pravděpodobně plánovali větší túru po hřebenech Nízkých Tater. Byla špatná viditelnost, mlha, sněžilo a v Nízkých Tatrách je vyhlášený čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí.

Jeden z českých turistů utrhl sněhový převis a uvolnil lavinu. „Situace byla v těchto místech kritická. Stačilo malé zatížení, aby se na strmých svazích spustila lavina,“ řekl Filip Kyzek ze střediska lavinové prevence. Lavina strhla muže do žlebu, ale zázrakem z ní vyvázl bez zranění.

To ovšem záchranáři nevěděli a hledali ho přes pět hodin v lavině. Na pomoc přiletěl také vrtulník z Popradu, který na místě vysadil lékaře.

Muž byl vystrašený a promrzlý

Muž mezitím prošel několik stovek metrů do druhého žlebu, ale dál nedokázal pokračovat a uvízl. „V těchto místech tvoří dvě skály úzký a strmý žleb. Sundali jsme lyže a pokračovali pěšky. Najednou jsem uviděl světýlko a někdo se ozval česky. Rozbouchalo nám srdíčko, protože jsme věděli, že ho máme,“ uvedl Pavel Velkov. Zachráněný Čech byl podle záchranářů vystrašený a promrzlý, ale jinak nebyl zraněný. Podle horských záchranářů měl muž veliké štěstí, že ho našli. Kdyby zůstal v horách i na noc, pravděpodobně by nepřežil.

Velitel zásahu Michal Matoš upozornil, že v lavinovém terénu šlo o život i horským záchranářům. „Bylo tady značné riziko pádu dalších lavin,“ dodal.

Záchranáři označili za chybu, že muž neměl u sebe lavinový vyhledávač. Kdyby se dostal pod sníh celým tělem, jeho záchrana by byla velmi obtížná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám