Hlavní obsah

Britský premiér Cameron obvinil Argentinu z kolonialismu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britský premiér David Cameron ve středu obvinil Argentinu z kolonialismu. Použil stejná slova jako nedávno argentinská prezidentka Cristina Fernandézová de Kirchner. Cameron tak reagoval na informaci, že Argentina chystá na ostrovy invazi rybářů.

Článek

Camerona na schůzce Národní bezpečnostní rady informovali, že Argentina by mohla na Falklandy a další ostrovy v okolí vyslat rybáře, kteří by na nich vztyčili argentinskou vlajku. Vztyčena by měla být i na Jižní Georgii a Jižních Sandwichových ostrovech.

Letos uplyne třicet let od neúspěšného argentinského pokusu ovládnout toto území. Británie vysazená argentinská vojska porazila a vyhnala.

Podle britských tajných služeb míní argentinská prezidentka Cristina Fernandézová de Kirchner využít výročí, aby zvýšila napětí. Britský vládní zdroj o ní sdělil: „De Kirchner je vysoce nepředvídatelná. Myslíme si, že budou další tlaky na snahy Argentiny se vměšovat.“

Národní rada pak řešila, jak by se mělo proti akci zasáhnout, a dospěla k závěru, že by bylo lepší použít policejní síly místo vojáků.

Cameron volil tvrdá slova

Cameron se ale rozhodl na tuto zprávu o možné a relativně marginální provokaci veřejně reagovat. Pro středeční plamenné vystoupení se rozhodl, aby vyslal vzkaz Buenos Aires, že Británie nemíní zůstat nečinná a v případě útoku se rozhodne pro vojenskou akci: „Pro Británii je důležité vyslat jasné poselství, že tak dlouho, jak budou obyvatelé Falkland chtít zůstat Brity, budeme respektovat jejich právo na sebeurčení. To, co nedávno řekla Argentina, bych mohl označit za více kolonialistické, protože tito lidé chtějí zůstat Brity, a Argentinci pro ně chtějí něco jiného.“

Británie je v případě potřeby připravena vyslat na Falklandy posily přes ostrov Ascensión. Nyní tam má čtyři stíhačky Typhoon, 150 vojáků a tři lodě. Letos by tam měl sloužit i princ William u pátrací a záchranné letecké služby, což Argentina označila za provokaci.

Argentinská odpověď

Argentinský ministr vnitra Florenzio Randazzo komentoval britské plány taky tvrdě: „Jsou jasně útoční. Historie jasně ukazuje, jaký měla Británie přístup ke světu."

Foto: Enrique Marcarian, Reuters

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová

Navázal tak na nedávná slova prezidentky, která obvinila Británii, že je připravena využít své armády, aby se kdekoli zmocnila přírodních zdrojů: „Právě nyní si berou naše ropné rezervy a naše zásoby ryb u Falkland, ale když budou potřebovat více přírodních zdrojů, přijdou a použijí svou sílu, aby se jich zmocnili kdekoli a kdykoli budou moci.“ [celá zpráva]

Podle argentinského velvyslanectví v Praze ale země nechystá žádnou ofenzívu proti Falklandům, které jsou od roku 1830 britské.

Foto: Reuters

Britské Eurofightery Typhoon přelétávají nad falklandským přístavem Port Stanley.

Ve svém vyjádření pro Novinky ambasáda uvedla, že se pokouší, aby se obnovila jednání ohledně budoucnosti ostrovů, která probíhala ještě před válkou a k nimž vyzvala i Rada bezpečnosti OSN v rezoluci 43/25 z roku 1988. Usnesení po obou zemích chce, aby normalizovaly své vztahy. Ve stejném duchu se v roce 2011 vyjádřila i Organizace amerických států.

Důvodem rostoucího napětí ale není výročí, nýbrž fakt, že u Falkland je hodně ryb a zřejmě i ložiska zemního plynu a ropy. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám