Hlavní obsah

Záchranáři se vrátili na Concordii, jeden z nich vyčerpáním zkolaboval

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Po jednodenní pauze byly na ztroskotané lodi Costa Concordia ve čtvrtek obnoveny záchranné práce. Uvedla to agentura Reuters. Zbývá prohledat zatopené části, zda v nich nejsou těla obětí, a začít přečerpávat 2400 tun nafty z nádrží. Jeden ze záchranářů byl po dnech fyzické námahy tak vyčerpaný, že zkolaboval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jeden ze záchranářů z vyčerpání zkolabovalVideo: Reuters

 
Článek

V úterý byly práce přerušeny, protože se trup ve vlnách pohnul a čekalo se, zda jeho nová poloha bude stabilní. [celá zpráva]

To se potvrdilo. „Testy v noci měly kladné výsledky a nyní tam máme potápěče,“ řekl mluvčí pobřežní stráže Filippo Marini AFP.

Foto: Paul Hanna , Reuters

Costa Concordia byla v noci osvětlena

Žabí muži potřebují 12 až 24 hodin na dokončení prohledání lodi. Aby se dostali do nepřístupných částí, nevyhnou se odpálení náloží.

„Použijeme mikrotrhaviny k otevření dalších otvorů. Těmi vstoupí dovnitř do lodi a budou hledat další lidi,“ dodal Marini.

Pátrá se však už jen po obětech, i když je stále přes dvacet nezvěstných. Nečeká se, že by v ponořené části lodi mohl být ještě někdo živý.

Foto: ČTK/AP

Příslušníci italské pobřežní stráže u vraku lodi Costa Concordia

Jednoho ze záchranářů museli jeho kolegové transportovat do nemocnice, protože při práci na lodi zkolaboval. Záchranné práce byly zahájeny bezprostředně po vyhlášení evakuace v sobotu.

Foto: Paul Hanna , Reuters

Příslušníci italské pobřežní stráže proplouvají poblíž vraku lodi Costa Concordia.

Po dokončení prohledávání lodi se začne s přečerpáváním paliva. V lodních nádržích je 2400 tun nafty. Žádná zatím neunikla do moře. Podle posledních odhadů bude odčerpání paliva trvat 10 dní. Původně se uváděly dva až čtyři týdny.

Foto: ČTK

Pak se rozhodne o dalším osudu plavidla. S velkou pravděpodobností se podnikne nákladná záchranná operace, kdy se zazáplatují otvory v trupu a loď se opatrně narovná pomocí nafukovacích vaků a plovoucích jeřábů, aby mohla být odtažena do přístavu. [celá zpráva]

Jinak by se musel vrak rozřezat a rozebrat.

Reklama

Výběr článků

Načítám