Hlavní obsah

V Tatrách zachránili Čecha z laviny, kterou sám strhl

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Slovenští horští záchranáři ve středu zasahovali v Nízkých Tatrách s lavinovými psy. Lavina tam zasypala turistu z České republiky. Sám ji uvolnil. Záchranářům se podařilo muže vytáhnout živého a bez zranění.

Foto: Profimedia.cz

Nízké Tatry

Článek

Na dotaz Novinek operační středisko Horské záchranné služby v Nízkých Tatrách pouze nejprve uvedlo, že řeší záchranu lidského života a další informace poskytne později. Pod sněhovým příkrovem ležel 41letý Čech. Záchranářům se ho zhruba po třech hodinách podařilo vytáhnout.

Podle horských záchranářů měl muž obrovské štěstí, protože sníh ho zasypal tak šťastně, že hlava mu zůstala venku. Záchranáři ho několik hodin nemohli najít pro velmi špatnou viditelnost v mlze a kvůli sněžení. Když muž uslyšel blížící se záchranáře, začal křičet, a tak ho našli. Podle vlastních slov se nechtěl příliš hýbat, aby nestrhl další lavinu. Záchranáři označili za chybu, že muž neměl u sebe lavinový vyhledávač. Kdyby se dostal pod sníh celým tělem, jeho záchrana by byla velmi obtížná.

Podle serveru tvnoviny.sk se lavina spustila na severním svahu v Demänovské dolině. S dvaceti záchranáři šel do terénu také lékař. Záchrannou akci ztěžovala mlha i riziko stržení dalších lavin.

Podle Slovenské televize lavina zasypala až čtyři české občany. Češi se údajně v horách pohybovali na sněžnicích. Zasypaný muž v místě pobýval se svým bratrem.

Lavinové nebezpečí

Horská služba upozorňuje na čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí, který byl vyhlášen pro všechna slovenská pohoří. Služba v těchto dnech uskutečnila několik preventivních odstřelů lavin.

Minulý týden se dostal do nesnází český lyžař v Malé Fatře. Navzdory lavinovému nebezpečí opustil vyznačenou trať a pustil se do volného terénu. Dostal se do míst, odkud se bez pomoci nedokázal dostat do bezpečí. Internetová stránka Horské záchranné služby konstatuje, že Čech svým chováním ohrozil nejen sebe, ale také pět horských záchranářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám