Hlavní obsah

Rodina prodaný dům v Londýně už nestačila předat, obsadili ho Moldavané

Novinky, rei
Londýn

V noční můru se proměnil prodej rodinného domu ve východolondýnské části Walthamstow pro rodinu Janice Masonové. Ta se po smrti matky rozhodla dům, v němž vyrostla, po letech pronajímání prodat a dokonce měla už kupce. K předání na čas uprázdněného domu ale nedošlo – nemovitost mezitím obsadila skupina Moldavanů. Policie je vyhnat nemůže, podle ní se jedná o občanský spor. Na záležitost upozornil deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Policisté squattery z domu vyhnat nemohli.

Článek

Osm nezvaných hostů využilo toho, že dům je na čas prázdný, a ještě než prodávající majitelka stačila s kupcem vyřídit poslední formality, pronikli po Novém roce do nemovitosti za čtvrt miliónu liber (více než 7,7 miliónu korun) zadním vchodem. Janice Masonová s manželem Davidem se to dozvěděli, teprve když jim zavolala sousedka, která se domnívala, že se do domu nastěhovali noví majitelé, a chtěla se jim představit.

Otevřela jí však těhotná cizinka ohánějící se pochybnou smlouvou o nájmu a vyhrožující, že zavolá policii.

Masonovi po příjezdu na místo zjistili, že jim nezvaní hosté – čtyři dospělí a čtyři děti - vyměnili zámky. Další šok je čekal po příjezdu policie, která nemohla squattery z domu vypudit, protože se podle ní jedná o právní občanský spor. Jeho rozuzlení může zabrat až osm měsíců a poškozenou rodinu přijít na tisíce liber.

Do domu si navezli nábytek

Moldavané se zaštiťují smlouvou se Sharon Wrightovou z 28. prosince loňského roku o uhrazení 2000 liber za pronájem. Policie zmíněnou ženu nemůže najít a Moldavané odmítají poskytnout její údajné telefonní číslo. Dům si mezitím zařídili, pomocí nákupního vozíku do něj navezli nábytek, matrace i televizi.

„Procházíme si peklem. Nejíme, pořádně nespíme. Musela jsem kupující říct, že dům někdo obsadil a my ho teď prodat nemůžeme. Dokonce musím dál platit za jejich spotřebu elektřiny,“ řekl Masonová.

„Celý život platím daně a chovám se, jak káže zákon. Když se ale stane něco takového, zákon stojí proti mně,“ dodal její manžel.

Britský deník upozornil, že ministr spravedlnosti Ken Clarke nedávno navrhl změnu zákona, který by nově squatování v rezidenčních budovách postihoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám