Hlavní obsah

Člen ODS Vlasák zasedne ve vedení Evropského parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Poslanec Oldřich Vlasák (ODS) byl ve středu zvolen jedním z místopředsedů Evropského parlamentu za skupinu Evropských konzervativců a reformistů. Česká republika tak bude mít svého zástupce ve vedení parlamentu i v dalším dvouapůlletém období. Předtím byl místopředsedou EP Libor Rouček (ČSSD), který se o post znovu neucházel.

Foto: www.vlasak.eu

Oldřich Vlasák

Článek

Ve dvou úterních kolech hlasování nezískal nikdo z kandidátů nadpoloviční většinu odevzdaných platných hlasů a žádný ze 14 místopředsednických postů tak nebyl obsazen. Ve středu pro Vlasáka hlasovalo 223 europoslanců. Uspělo i zbylých 13 uchazečů o funkci ve vedení EP.

"Své zvolení beru jako jisté ocenění mé dlouholeté práce na úrovni výborů nebo pracovní skupiny pro rozvoj měst," řekl ČTK Vlasák, který by se v předsednictvu rád věnoval zejména euroatlantickým vazbám, otázce rozšíření sedmadvacítky nebo zefektivnění práce Evropského parlamentu. V tomto ohledu chce především vyvíjet tlak na omezení stěhování mezi Bruselem a Štrasburkem.

Rouček, který byl místopředsedou v předchozím volebním období, znovu nekandidoval v souladu s dohodou, podle níž socialisté v Evropském parlamentu přišli o dva z dosavadních čtyř místopředsednických postů výměnou za to, že se jejich zástupce - Němec Martin Schulz - stal předsedou zákonodárného sboru.

Ing. OLDŘICH VLASÁK (1955)
Poslanec Evropského parlamentu (EP) od roku 2004, opětovně byl do EP zvolen v roce 2009. Je členem politické skupiny Evropští konzervativci a reformisté (EKR), kde působí jako koordinátor ve výboru pro regionální rozvoj, který se zabývá zejména evropskými fondy. Pokračuje v práci ve výborech pro regionální rozvoj a pro dopravu a cestovní ruch.
Současně působí v delegacích pro Smíšené parlamentní shromáždění s Afrikou, Karibikem a Pacifikem, v delegaci pro vztahy s Mercosurem a Parlamentním shromáždění EU-Latinská Amerika. V europoslaneckém klubu ODS zastává funkci pokladníka. Od roku 2004 působí také jako výkonný prezident Rady obcí a regionů (CEMR).
Do poloviny roku 2011 byl předsedou Svazu měst a obcí ČR, nyní je jeho místopředsedou pro evropské záležitosti. Od roku 1994 doposud je zastupitelem města Hradec Králové, před svým zvolením do Evropského parlamentu byl v letech 1998 - 2004 jeho primátorem. Dále zastává funkci předsedy Správní rady Univerzity Hradec Králové.
zdroj: tiskový oddělení EKR

Reklama

Výběr článků

Načítám