Hlavní obsah

Sarkozyho známý prokurátor obviněn v případu špiclování novinářů

Paříž

Z podílu na nelegálním špehování novinářů deníku Le Monde byl v úterý obviněn francouzský prokurátor Philippe Courroye, který podle agentury AFP patří k blízkým lidem prezidenta Nicolase Sarkozyho. Stalo se tak v rámci vyšetřování politicko-finančního skandálu kolem miliardářky Liliane Bettencourtové.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Francozský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Pařížská soudkyně Sylvia Zimmermannová v obvinění uvádí, že šlo o nezákonné získávání osobních údajů a o porušení poštovního tajemství. Cílem analýzy telefonických a dalších záznamů bylo podle ní identifikovat zdroj novinářů, kteří pracovali na případu údajných daňových úniků a nezákonného financování Sarkozyho kampaně v roce 2007 z peněz Bettencourtové.

Prokurátoři ve Francii podléhají vládě, konkrétně ministerstvu spravedlnosti, a mohou sami vést vyšetřování. Courroye toho využil v případu Bettencourtové a za způsob vyšetřování případu byl již v minulosti kritizován.

Formální prokurátorovo obvinění je další nepříjemnou zprávou pro Sarkozyho, který zaostává v průzkumech před nadcházejícími prezidentskými volbami za levicovým kandidátem Françoisem Hollandem.

Loni byl obviněn i šéf francouzské kontrarozvědky

Loni byl ve stejném případu formálně obviněn i šéf francouzské kontrarozvědky Bernard Squarcini, který také patří ke známým Sarkozyho. Prezidentovi také v očích francouzské veřejnosti přitížilo nedávné snížení ratingu Francie a zvyšující se nezaměstnanost v zemi.

Sarkozy se oficiálně vyjádří ke své kandidatuře v březnu, ale všeobecně se očekává, že přes své dosavadní neuspokojivé výsledky v předvolebních průzkumech bude na jaře usilovat o druhý pětiletý mandát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám