Hlavní obsah

Soud nařídil kapitánu Schettinovi domácí vězení, žalobce žádá test na drogy

– Řím

Kapitán lodi Costa Concordia Francesco Schettino stanul v úterý před soudem. Výslech trval podle BBC několik hodin. Kapitán podle svého advokáta opakoval, že je nevinný a že se mu podařilo zachránit tisíce životů. Čelí ale obvinění ze zabití. Soud ho propustil z vazby, ale nařídil mu domácí vězení.

Foto: Reuters

Kapitána lodě Costa Concordia Franceska Schettinu eskortují do vězení v Grossetu.

Článek

„Kapitán hájil svou roli při řízení lodi po kolizi,“ řekl jeho advokát Bruno Leporatti a dodal: „Kapitán je přesvědčen, že tak zachránil stovky, ne-li tisíce životů.“

Žalobci ale uvedli, že Schettinova výpověď nic nezměnila na případu proti němu. Žaloba proto žádala soud, aby případnou žádost o propuštění na kauci zamítl. Tomu soud nevyhověl. Italská prokuratura navíc požaduje, aby se podrobil testu na užívání drog.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Loď jsem neopustil, byl jsem katapultován do vody, tvrdil kapitán Schettino Video: Reuters

Páteční ztroskotání lodi si vyžádalo nejméně jedenáct obětí. Kapitán Schettino byl obviněn z několikanásobného zabití a předčasného opuštění plavidla. Pochybení odmítá s tím, že útes nebyl zanesen v námořních mapách. Odmítá i tvrzení, podle kterého loď neopustil jako poslední.

Italský deník Corriere della Sera ale na svých internetových stránkách zveřejnil zvukovou nahrávku, kde kapitán tvrdí, že řídí evakuaci ze záchranného člunu. Až po několika výzvách pobřežní stráže přistoupil na to, že se na palubu ztroskotaného plavidla vrátí. Pobřežní stráž se k pravosti nahrávky nevyjádřila.

Schettino při úterním výslechu toskánským vyšetřovatelům řekl, že své plavidlo neopustil. Pouze prý vystoupil do člunu, aby mohl lépe koordinovat evakuaci, a když se loď naklonila, už se mu nepodařilo na ni vrátit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám