Hlavní obsah

Havlovo jméno by ve Štrasburku mohla nést „budova B“

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Předsednictvo Evropského parlamentu (EP) souhlasilo v pondělí s návrhem zvěčnit památku Václava Havla přejmenováním jedné z úředních budov správy EU. Jméno prvního českého prezidenta by mohla nést budova ve Štrasburku stojící mezi Evropským parlamentem a sídlem Rady Evropy. Daná budova by tak mohla přijít o svůj dosavadní suše úřední název „budova B“.

Článek

Návrh předložil místopředseda EP Libor Rouček (ČSSD), podle nějž vedení europarlamentu poukázalo na Havlův „celoživotní boj ve prospěch demokracie, svobody a občanské společnosti a přínos v rámci celé Evropy“.

Rouček v tiskové zprávě v úterý uvedl, že pro Evropany Havel symbolizuje boj za lidská a občanská práva, svobodu, demokracii a evropskou jednotu. Právě tyto ideály jsou podle Roučka podstatou činnosti EP i Rady Evropy, jejíž působení si Havel cenil.

„Z těchto důvodů byla jako nejvhodnější budova k pojmenování a naplňování odkazu bývalého československého a českého prezidenta vybrána současná ‚budova B‘, nacházející se ve Štrasburku právě v prostoru mezi těmito dvěma institucemi,“ uvedl Rouček.

Havel v Gdaňsku, Paříži...

Podobné nápady ze zahraničí zaznívají často. Například v polském Gdaňsku už nově otevřená ulice nese název třída Václava Havla. Pařížský starosta zase rozhodl, že Havlovo jméno ponese nová knihovna.

Ruští opoziční aktivisté žádají přejmenovat po Havlovi jedno z moskevských náměstí, konkrétně Bolotné, na kterém se konaly masové protesty proti vládě Vladimira Putina. Že k uctění Havlovy památky v centru Moskvy dojde, je málo pravděpodobné, protože Havel putinovské Rusko ostře kritizoval a Kreml na jeho úmrtí reagoval jen stroze a chladně.

Češi se k podobným nápadům staví zatím zdrženlivě, což oficiální místa většinou vysvětlují tím, že je třeba počkat, až opadnou emoce. Přesto se v ČR k odkazu Václava Havla hlásí řada institucí. V Česku zřejmě nejvíce zaujal nápad na přejmenování letiště v Ruzyni, o čemž bude na jaře jednat vláda. Návrh už podpořila pražská radnice. Také další česká města chtějí pojmenovat po prvním českém prezidentovi ulice, náměstí či veřejné budovy.

Reklama

Výběr článků

Načítám